czwartek, 4 grudnia 2014

koperty z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą!

Nie macie zbyt wiele czasu, ale za to macie ochotę na ciekawy, zdrowy, kolorowy obiad? Nic trudnego, to możliwe! W takich chwilach na pomoc przychodzi ciasto francuskie. Osobiście jestem jego wielką zwolenniczką! Lubię je na słodko, ale i na wytrawnie. Tym razem przygotowałam koperty z ciasta francuskiego, które w swoim wnętrzu skrywają podsmażane warzywa i ser mozzarella. Przygotowanie tego dania zajmie Wam dosłownie chwilę, a równocześnie zapewni Wam naprawdę niezwykłe doznania smakowe! Smacznego!


KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO z warzywami i mozzarellą
Przepis (osiem kopert - 4 porcje):
warzywa po hiszpańsku Iglotex
warzywa na patelnię Iglotex
opakowanie ciasta francuskiego
ser mozzarella
100ml octu balsamicznego
czubryca zielona
czubryca czerwona
sól, pieprz
oliwa z oliwek (do warzyw)
W misce połączyć ze sobą mieszankę warzyw po hiszpańsku oraz mieszankę warzyw na patelnię. Przełożyć na dużą patelnię, skropić oliwą z oliwek, doprawić ziołami z hiszpańskiej mieszanki warzyw (paprykowo-ziołowa mieszanka), postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut, następnie odkryć, doprawić jeszcze nieco solą, trzymać na ogniu, aż woda całkowicie odparuje i warzywa nieco się podsmażą. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie podzielić na osiem części - kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć około jedną/dwie łyżki warzyw, posypać startą mozzarellą, rogi ciasta zwinąć do góry, jak kopertę (jak widać na zdjęciu). Gotowe koperty ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Gdy wszystkie będą już gotowe, obsypać jeszcze startą mozzarellą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg) piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Gotowe koperty wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyłożyć na talerze. Podawać z resztą warzyw oraz octem balsamicznym.

9 komentarzy:

  1. Ale apetycznie wyglądają! :)
    Kolejny Twój przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto francuskie! Można go wykorzystać w kuchni na milion sposobów :)
    Takie koperty wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczę ale apetycznie wygląda. Wiem co jutro zjem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie jest dobre zawsze i wszędzie!: ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Inaczej warzywa, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń