sobota, 1 listopada 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciasto czekoladowo-kokosowe!

Sobota musi pachnieć ciastem! Obowiązkowo! Tak więc dzisiaj i u nas, w Berlinie, pachnie ciastem właśnie.  Bo kto powiedział, że w studenckiej kuchni nie mogą powstawać cuda? Mogą! Dzisiaj te cuda są czekoladowe, kokosowe. Słodkie, jaaaaaaaaaaaaaaakie dobre! *ciasto można przygotować również za pomocą miksera*




CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (forma o średnicy 16cm):
2szkl mąki tortowej
1/2szkl oleju rzepakowego
2 (duże) jajka
1szkl cukru
1/2szkl mleczka kokosowego
1/2szkl wiórków kokosowych
1/2szkl gorzkiego kakao
+ cukier puder
masło (do wysmarowania formy)
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać ciasto o gładkiej, jednolitej konsystencji. Formę wysmarować masłem. Wlać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem. 

10 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, tak delikatnie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że tam u Was piekarnik bezustannie pracuje :) i tak ma być! :D pysznie i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na takie puszyste, takie jak lubię mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste się wydaje! A smakowo na pewno poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz tam speedcook? Świetne macie warunki

    OdpowiedzUsuń
  6. moje ulubione połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń