sobota, 15 listopada 2014

SOBOTA ZE SPEDCOOK'IEM: omlet biszkoptowy!

Omlet to dla mnie smak dzieciństwa, zdecydowanie! Doskonale pamiętam niedzielne poranki, pamiętam, jak jeszcze w szlafroku wchodziłam do kuchni i z błagalną miną prosiłam mamę o omleta. I pamiętam, jak mama zawsze z uśmiechem mi go smażyła i podawała do stołu. Pamiętam ten zapach, ten smak. Obowiązkowymi dodatkami była konfitura lub nutella. A najlepiej jedno i drugie! Dokładnie, jak dzisiaj! Dzisiaj omleta smażę sama. Z daleka od mamy, z daleka od rodzinnego domu. Ale wspomnienia zostają. I zapach, i smak również.



OMLET BISZKOPTOWY z nutellą i musem jabłkowym
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja - jeden omlet):
150g mąki
2 jajka
250ml mleka
łyżeczka masła
+ do podania:
nutella
mus jabłkowy
Do naczynia miksującego wbić jajka, wsypać mąkę i następnie wlać mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 15 sekund. Po tym czasie powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę na omleta. Smażyć, na małym ogniu, przez około 3-4 minuty. Po tym czasie omleta przerzucić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerz. Posmarować nutellą i musem jabłkowym. Podawać.

11 komentarzy:

  1. kiedy ja ostatnio jadłam omleta? chyba najwyższy czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, u mnie też dziś omlet biszkoptowy, ulubiony! :)
    Chociaż smakiem dzieciństwa zdecydowanie go nazwać nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyrósł, a z nutellą musiał smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny <3 takie smaki są niezapomniane

    OdpowiedzUsuń
  5. Biszkoptowe omlety są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nutella dziś i u mnie! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam omlety biszkoptowe <3

    OdpowiedzUsuń