niedziela, 16 listopada 2014

pudding ryżowy z truskawkową konfiturą!

Deszczowy i zimny Berlin dzisiaj. I leniwy, jak to w niedzielę. Więc i śniadanie bez żadnego pośpiechu. Rozgrzewające i słodkie. Takie listopadowe. Jeszcze jesiennie, trochę już zimowe. Proste, a jedno z lepszych.

     


PUDDING RYŻOWY z truskawkową konfiturą
Przepis (jedna porcja):
80g Ryżu Białego Halina
250ml mleka
1 łyżka miodu
1 jajko
1 łyżeczka masła
ziarenka z 1/2 laski wanilii
+ konfitura truskawkowa
Ugotować ryż (według instrukcji na opakowaniu). Ugotowany ryż przełożyć do innego rondelka, zalać połową mleka, dodać miód, zagotować. Trzymać na ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż masa będzie gęsta oraz kremowa. W tym czasie ubić jajko. Do ryżowej masy dolać pozostałą część mleka oraz ubite jajko. Ryż zdjąć z ognia, dodać ziarenka wanilii i masło. Wymieszać. Przełożyć do miseczki. Podawać ciepłe, z konfiturą.

10 komentarzy:

  1. pudding ryżowy na mleku to moje comford food na jesienne i zimowe poranki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od razu nabrałam ochotę na miseczkę mlecznego puddingu na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak prosto, a jak pysznie :) Narobiłaś mi ochotki :) Pędzę do kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie z dzieciństwa, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie rzeczy bardzo lubię mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne, rozgrzewające śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pudding ryżowy w czołówce comfort food :3

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się tak...delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. delikatnie i pysznie, troszkę takie smaki mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń