czwartek, 16 października 2014

risotto z dynią, serem i tymiankiem!

Tegoroczna jesień naprawdę mocno nas rozpieszcza! Pogodą, kolorami, kasztanami, zapachem liści, możliwością spacerowania i radowania się tym, jak jest pięknie. Najpierw wrzesień, teraz październik - wymarzoną mam jesień w tym roku, bez wątpienia! Ale nie tylko o pogodę chodzi, jesień to także cała masa moich ulubionych smaków! Jednym z nich jest smak dyni. Tak więc za oknem pachnie jesiennym, ciepłym deszczem, a w kuchni dynią i tymiankiem. Na chodniku pomarańczowy dywan z liści, na talerzu pomarańczowe risotto. Jesień w kalendarzu, w powietrzu, w kuchni, na talerzu. Pysznie jest! Smacznego!



    

     

     

RISOTTO Z DYNIĄ, SEREM I TYMIANKIEM
Przepis (jedna porcja):
80g Ryżu Arborio Halina
300ml bulionu warzywnego
100ml białego wina
100g (obranej) dyni hokkaido
30g sera żółtego
1 (mała) cebula
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
gałązka tymianku świeżego 
Cebulę obrać, drobno poszatkować. Dynię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć delikatnie cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać ryż i podsmażać przez kilka minut, na małym ogniu. Wlać wino, dusić pod przykryciem, aż ryż całkowicie je wsiąknie (czyli przez około 10-15minut). Dolać bulion warzywny, dorzucić pokrojoną w kostkę dynię, trzymać na ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ryż całkowicie wsiąknie płyn i będzie miękki (około 30 minut). Pod koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser żółty, dokładnie zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez moment (ser żółty powinien się rozpuścić). Gotowe risotto przełożyć na talerz. Podawać.

13 komentarzy:

  1. Dyniowe risotto zapisuję do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie i dla członków rodziny.. zapisuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wczoraj właśnie tak sobie myślałam, że ciekawe kiedy dodasz jakiś wpis, ale nie przypuszczałam, że od razu zaszalejesz z takim dyniowym cudem. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Spełnienie marzeń dynioholiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tej chwili proszę o podanie mi takiego pysznego dania!:) Jesień to moim zdaniem absolutnie najcudowniejsza pora roku i wbrew pozorom - szalenie bogata w smaki, bardziej niż lato!;d

    OdpowiedzUsuń
  6. ten kolor świetny, smak pewnie jeszcze lepszy! na sam widok ślinka cieknie :D dynia królową jesieni!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niezmiernie apetycznie, a jaki pozytywny kolor!

    OdpowiedzUsuń