niedziela, 28 września 2014

sałatka z cukinią, jajkiem i pomidorami!

Wiele osób dziwi się, gdy mówię, że lubię zjadać cukinię na surowo. Ale to warzywo naprawdę wyśmienicie smakuje podane właśnie w takiej wersji, bez jakiejkolwiek obróbki (mam na myśli gotowanie, smażenie, pieczenie). Spróbujcie koniecznie! Surowa cukinia tak smacznie chrupie! A w towarzystwie rzymskiej sałaty, pomidorów z puszki i ugotowanego na twardo jajka tworzy pyszną i zdrową (i szybką!) propozycję sałatkową.


SAŁATKA Z JAJKIEM, CUKINIĄ I POMIDORAMI 
Przepis (jedna porcja):
kilka liści sałaty rzymskiej
2 jajka (ugotowane na twardo)
1/2 cukinii 
200g pomidorów z puszki 
sól, pieprz (do smaku)
Liście sałaty opłukać, porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na głęboki talerz. Cukinię, jajka oraz pomidory pokroić w plastry, wyłożyć na sałatę. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać.

8 komentarzy:

  1. cudowne kolory na talerzu :)
    Na surowo cukinii nie próbowałam, ale kto wie-zapewne podobna do ogórka? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdę powiedziawszy jak mam cukinię, to 2/3 zawsze jem na surowo, a resztę wykorzystuję kulinarnie :]
    Smaczna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też często wcinam cukinię na surowo :)
    A sałatka wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się z Tobą, ja dzisiaj na drugie śniadanie chrupałam surową cukinie z ugotowanymi brokułami i marchewką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorowo i pysznie, uwielbiam wszystkie sałatki z dodatkiem jajka

    OdpowiedzUsuń