poniedziałek, 8 września 2014

grzanki z serkiem, konfiturą morelową i rozmarynem!

Morelowe dobroci, jeszcze zeszłoroczne. Uwielbiam otwierać kolejne i kolejne słoiczki, które skrywają smaki lata. W tym roku nie robię zapasów ze względu na wyjazd, na szczęście w spiżarnii odnajduję jeszcze te, które przygotowałam rok wcześniej. Więc korzystam, póki mogę, póki jeszcze jestem w domu. Mimo, że według kalendarza mamy jeszcze lato, w powietrzu czuć już jesień. Jesień czuć również, gdy je się takie grzanki. Chrupiące, z kremowym serkiem, z domową konfiturą morelową, obsypane świeżym rozmarynem. Palce lizać! 



      

GRZANKI Z SERKIEM, KONFITURĄ MORELOWĄ I ROZMARYNEM
Przepis (jedna grzanka):
1 kromka chleba żytniego
świeży rozmaryn
1 łyżeczka serka śmietankowego
1 łyżeczka konfitury morelowej (u mnie: domowa)
Kromkę chleba podpiec przez kilka minut w opiekaczu. Ciepłą grzankę posmarować serkiem śmietankowym, następnie konfiturą morelową. Posypać świeżym rozmarynem. Podawać.

15 komentarzy:

  1. domowa konfitura, chrupiące grzanki - żyć, nie umierać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd przyznać, ale ja w tym roku ani jednego słoika nie zawekowalam

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo.. nigdy nie jadłam morelowego przetwórstwa.. :O

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenia słodko - ziołowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też właśnie zjadam ostatni zeszłoroczny słoiczek... Najbardziej smakowała mi moja konfitura morelowa z białym winem i rozarynem na kanapce z serem brie.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam grzanki, a połączenia serka z konfiturą jest genialne! aż żałuję, że nie mam morelowej w domu ;(

    http://bakaliowy-swiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Zajadałam się dziś morelowym dżemem mojej Mamy i chyba chętnie zjadłabym kolejne takie kanapki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie grzanki! Najlepsze zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam, apetyczne! :-)

    OdpowiedzUsuń