wtorek, 9 września 2014

cynamonowe batoniki owsiane z konfiturą śliwkową!

Kolejna odsłona pysznych owsianych batoników. Bardzo podobne piekłam kilka miesięcy temu - też owsiane, też z domową konfiturą, ale malinowo-waniliową. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Tym razem stawiam na nieco bardziej jesienne smaki. I ta wersja jest też odrobinę ulepszona! Batoniki są cynamonowe, z konfiturą śliwkową. Pysznie chrupiące, pysznie zdrowe! Pysznie jesienne. Nic, tylko się zajadać! Nic, tylko chrupać!









CYNAMONOWE BATONIKI OWSIANE Z KONFITURĄ ŚLIWKOWĄ
Przepis (10-12 batoników):
2szkl płatków owsianych Halina
1szkl mąki pszennej razowej
100g masła
2 (średnie) jajka
100g (płynnego) miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2szkl konfitury śliwkowej (u mnie: domowa)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, masło, jajka, miód i cynamon. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszke wyłożyć połowę masy owsianej, następnie konfiturę i resztę masy. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Ostudzić. Pokroić na kawałki. 

17 komentarzy:

  1. powiem ci, że na przekroju w twojej dłoni krajanka wygląda bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsiane batoniki! a te są baaardzo jesienne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja uwielbiam Twoje przepisy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mają świetną konsystencję! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie pomysł idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. po proszę jednego batonika! yyy...no dobra, trochę więcej :D jak owsiane to tym bardziej jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ta konfitura musi fajnie przełamywać smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę spróbować, wyglądają niesamowicie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne batoniki! Sama muszę takie upiec (:

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie domowe batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie to wygląda...bardzo apetyczne :) po co kupować batoniki jak można sobie zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawy przepis, bardzo lubię płatki owsiane. Zapraszam do bezpłatnej promocji bloga na mojej platformie (rejestracja zajmuję chwilę)

    OdpowiedzUsuń