środa, 27 sierpnia 2014

żytnie grzanki z pomidorami w miodzie i rozmarynie!

Były już ogórki w miodzie, przyszedł czas na pomidory! Te warzywa obłędnie smakują w nieco słodszej wersji, ach, palce lizać! Wzbogacone aromatem świeżego rozmarynu, podane na chrupiących grzankach - to śniadanie stało się jednym z lepszych, jakie jadłam. Mało składników, mało pracy, a jakie to dobre!





ŻYTNIE GRZANKI Z POMIDORAMI W MIODZIE I ROZMARYNIE
Przepis (jedna porcja - trzy grzanki):
3 kromki chleba żyniego
1 (duży pomidor)
1 łyżka miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
Kromki chleba podpiec w tosterze. Pomidora umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać miód, dorzucić gałązki rozmarynu, wyłożyć plastry pomidora. Dusić przez kilka minut z obu stron, na małym ogniu, aż pomidory zmiękną, a większość miodu wyparuje. Gotowe pomidory wyłożyć na grzanki. Podawać.

18 komentarzy:

  1. mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
    palce lizać!
    a zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidory w miodzie uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tosty z chleba żytniego to coś, czym mogę się zajadać nawet na... obiad. Hm. Pysznie :)
    taste-attack.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ostatnio tak grzanki zajadałam, ale zamiast rozmarynu dodałam świeżą bazylię :) co nie zmienia faktu, że Twoją wersję koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzanki, rozmaryn i miód - już wiem co dzisiaj zjem na kolację

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie plany na wakacje ? :P byłaś gdzieś albo zamierzasz gdzieś jechać ? :) jak w ogóle obrona Ci poszła ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. licencjat obroniony :)

      a co do wakacji - od października zaczynam erasmusa w Berlinie, jadę tam już we wrześniu, zamierzam pozwiedzać Niemcy :)

      Usuń
  7. O kurczę, świetny pomysł. Wypróbuję dziś na obiad, albo kolację. Albo i tu i tu :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobają mi się takie grzanki:) Chętnie bym dwie schrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ogórki w miodzie uwielbiam, chyba pora spróbować pomidorów!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, nie jadłam pomidorów w miodzie, ale spróbuje . To bedą jedne z pierwszych grzanek, jakie zrobię w moim nowiutkim opiekaczu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. świeży rozmaryn, magiczny zapach

    OdpowiedzUsuń
  12. Słyszałam o połączeniu miód i ogórek od mojej mamy - nawet wypróbowałam ten smak ;p Chodź na początku się zdziwiłam to potem okazało się, że to nie jest takie złe :D

    Pomidor i miód ten smak czuję bardziej :) Dodatkowe "dosłodzenie" dla pomidora :) Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Następnym razem poleję sobie pomidora miodem, ciekawa jestem jak to razem smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo... ciekawe smaki :) Takich kanapek to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. znów mnie zadziwiasz :) nie próbowałam, ale czas to zmienić, na pewno!

    OdpowiedzUsuń