niedziela, 3 sierpnia 2014

ucierane ciasto z jabłkami i cynamonem!

Niedziela pachnie ciastem, obowiązkowo. Ucierane ciasto to smak dzieciństwa, smak beztroskich wakacji na wsi u babci i dziadka. Lubię, gdy zapachy i smaki przywołują tak wspaniałe wspomnienia, lubię za pomocą zapachów i smaków wracać do przeszłości, tym samym przenosić ją w pewnym sensie do teraźniejszości. Tym razem wybór padł na ciasto z jabłkami. Cynamonowe. Obsypane dużą ilością cukru pudru. Może są to smaki z pozoru nieco jesienne, ale dla mnie to jednak smak wakacji. Smak sierpniowych, słodkich popołudni spędzanych na tarasie. Ciasto jest niezwykle wilgotne, miękkie i słodkie. Idealnie smakuje popijane gorzką herbatą. Komu kawałek?




UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI i cynamonem
/kubek = 400g/
Przepis (duża tortownica):
5 jabłek antonówek
1/2 kubka jogurtu greckiego
1/2 kubka oleju rzepakowego
kubek mąki pszennej
2 (duże) jajka
1/2 kubka cukru brązowego
1/2 kubka cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania formy)
+ cukier puder (do posypania ciasta)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki. W dużej misce, za pomocą trzepaczki, wymieszać jajka z cukrem, a następnie z jogurtem naturalnym i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, stopniowo dodawać do mokrych składników, cały czas mocno mieszając trzepaczką. Gdy ciasto będzie gotowe - jednolite, dodać plasterki jabłka, zamieszać. Tortownicę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

20 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa kawałeczki poproszę! Uwielbiam ciasta pachnące cynamonem bo przypominają nam o nadchodzącej jesieni. Mam w domu całe wiadro działkowych jabłuszek, także przepis na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto idealne na ten czas, kiedy nas do jedzenia polskich jabłek tak zachęcają ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, ze ja nie mam takich wypieczonych wspomnień ;] Ciasto faktycznie trochę z jesienią się kojarzy, ale jest na pewno niesamowicie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie kawałek! :)
    najlepsze ciacho tylko z polskich jabłek! a do tego dużooo cynamonu <3

    OdpowiedzUsuń
  7. ucierane, niezastąpione, zawsze wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak u ciebie zawsze to wszystko tak smakowicie wygląda. :) Perfekcyjnie zdjęcia aż zachęcają do wypróbowania najlepiej wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja kawałeczek poproszę, bo ciasta z jabłkami wręcz kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  10. ja poproszę :)
    z jabłkami uwielbiam każde ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne to ciasto! ; )
    Z pewnością musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cynamon i jabłka to duet nierozerwalny i najlepszy na świecie. Twoje ciasto chyba niedługo wyląduje w moim piekarniku, bo z dzialkowymi jabłkami piętrzącymi się na kuchennym blacie trzeba coś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wprosiłam się juz na 2 kawałki na facebooku, mam nadzieję, że gdzieś tam na mnie czekają !

    OdpowiedzUsuń
  14. polskie jabłka z cynamonem! coś czuję, że niedługo wypróbuję przepis, bo jabłek u mnie na ogródku sporo ;)

    zapraszam http://bakaliowy-swiat.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto z jablkami to chyba najlepsze ciasto. Mam z nim związane super wspomniania :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie najprostsze smaki ;))) Moje ciasto z dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie upiekłam. Bałam się, że jabłek jest za dużo, ale ciadto ładnie wyrosło. Dałam połowę cukru, bo miałam tylko słodkie jabłka i wyszło idealnie. Dziękuję za przepis z pewnością do niego wrócę.

    OdpowiedzUsuń