sobota, 2 sierpnia 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: chłodnik ogórkowy!

Od kilku dni, codziennie, tata przynosi z naszego ogródka kilogramy ogórków. Mamy prawdziwy ogórkowy zawrót głowy! Ogórkowe szaleństwo trwa w naszej kuchni! Razem z mamą przerabiamy te pyszne warzywa na sałatkę szwedzką, na ogórki w zalewie musztardowej - w zimie będziemy się rozkoszować tymi przetworami. Ale przecież takie świeże ogórki smakują najlepiej, trzeba korzystać, póki są! Według mnie najlepiej smakują solo, doprawione jedynie odrobiną soli, stanowią zdrową, chrupiącą przekąskę. I kanapki! Kanapki z plasterkami ogórka, to kolejne smaczne zastosowanie! Jest jeszcze trzecie, ostatnio odkryte, idealne na upały, gdy jeść coś trzeba, bo w brzuchu burczy, ale gorące dania nie wchodzą w grę. O czym mowa? O chłodniku, oczywiście!



CHŁODNIK OGÓRKOWY
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (cztery porcje):
200g jogurtu naturalnego
300g mleka zsiadłego
kilka listków świeżej mięty
5 (dużych) ogórków gruntowych
2 łyżki oleju z awokado
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Ogórki umyć i obrać (zostawiając trochę skórki - dla smaku i koloru). Ząbki czosnku obrać. Jednego ogórka pokroić w kosteczkę. Cztery pozostałe ogórki, miętę i czosnek umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 6, czas 30 sekund. Włączyć. Dodać i dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym, zsiadłym mlekiem, olejem z awokado, solą i pieprzem - obroty 4, czas 30 sekund. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki. Schłodzony rozlać do miseczek, udekorować pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Podawać.

4 komentarze:

  1. u mnie wczoraj było ogórkowe szaleństwo, mama zaprawiała :) twoje chłodnika chętnie bym spróbowałam, już wieki takiego nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórkowego jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, jak to możliwe, że jeszcze nigdy nie zrobiłam sama chłodnika... Chyba już wiem, co będzie na obiad :) Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń