środa, 6 sierpnia 2014

ryż z melonem, ogórkiem i łososiem!

Kiedy temperatura wysoka, co równoznaczne jest z tym, że apetyt na ciężkie potrawy jest równy zeru, na pomoc przychodzą takie lekkie dania, jak to, które mam Wam dzisiaj do zaoferowania. Ryż z melonem, ogórkiem oraz wędzonym łososiem. To danie świetnie nada się na śniadanie, ale również na kolację lub lekki obiad. Ta pyszna propozycja jest delikatnie słodka, ale jednocześnie pikanterii dodaje jej słony łosoś. Wspaniała gra smaków.



RYŻ Z ŁOSOSIEM, MELONEM I OGÓRKIEM
Przepis (jedna porcja):
50g Ryżu Białego Dł. Halina
100g tatara z łososia
1/2 melona cantaloupe
1 ogórek gruntowy (duży)
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do przestygnięcia. Melona wydrążyć (nie uszkadzając skorupki - będzie służyć za miseczkę) - z miąższu tworzyć kulki za pomocą łyżki. Tatar z łososia wymieszać z solą i pieprzem. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki - ryż, kuleczki z melona, pokrojonego ogórka, tatar z łososia wymieszać z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Przełożyć do melonowej miseczki. Podawać. 

13 komentarzy:

  1. bardzo ciekawi mnie smak tego połączenia i na pewno jako wielka fanka ryżu zaryzykuję i przygotuję sobie taki letni obiad (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja na lekki obiad. Dobrze by się sprawdziła podczas rodzinnej kilkudaniowej uczty, bo nasyci, a nie zapełni na amen :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, chociaż połączenie melona i łososia troszkę mnie odstrasza zwłaszcza na śniadanie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm... wygląda hiperapetycznie! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie melona i łososia :) A całość wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham łososia, a z ryżem to już niebo na talerzu! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie, melon pewnie nadaje całości fajnej słodyczy: )

    OdpowiedzUsuń
  8. podałaś to zabójczo ładnie! (:

    OdpowiedzUsuń
  9. oj, jak świeżo!!!! muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie, az mnie zachęca do spróbowania. Melon i ryż :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej, dzięki za przepis na wspaniałe danie dodany do mojej akcji "Faszerujemy 2014!" Bardzo mi miło, że dołączyłaś do wspólnego faszerowania :)

    OdpowiedzUsuń