piątek, 8 sierpnia 2014

ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowo-melonowym!

Bardzo lubię takie dania, które łączą w sobie smaki z pozoru bardzo różne. Bardzo lubię eksperymenty w kuchni, zresztą chyba dobrze o tym wiecie, jeśli regularnie do mnie zaglądacie. Lubię łączyć smaki, bawić się nimi. Nic nie daje większej radości! Pieczarki i słodki melon, ten duet okazał się duetem niezwykle smacznym! Do tego kremowa śmietanka - palce lizać! Takim sosem oblałam ryż i soczystego kurczaka. Poezja smaków!




RYŻ Z KURCZAKIEM I SOSEM PIECZARKOWO-MELONOWYM
Przepis (trzy porcje):
100g Ryżu Białego Britta
2 (duże) filety z kurczaka
1/2 melona Galia 
200g pieczarek
1 cebula
150g śmietany 12%
2 łyżki masła klarowanego
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić i przelać zimną wodą. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła, wrzucić pokrojone pieczarki, dodać igiełki świeżego rozmarynu, suszony rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, dusić przez około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie. Melona obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do pieczarek, dodać śmietanę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowy sos odstawić na bok. Przygotować mięso: filety z kurczaka umyć, pokroić w około 4-centymetrowe kawałki. Cebulę obrać i poszatkować. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą część masła, wrzucić cebulę, dusić przez kilka minut, dodać pokrojonego kurczaka, doprawić pozostałą częścią soli i pieprzu, podsmażać na małym ogniu, aż kurczak się zarumieni (około 10-15minut). Gotowego kurczaka dodać do pieczarkowo-melonowego sosu. Gdy wszystko będzie już gotowe, ułożyć na talerzu i podawać.

9 komentarzy:

  1. Takie eksperymenty są bardzo ciekawe! Kusisz takimi nietypowymi połączeniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy, po prostu nigdy nie słyszałam o takim połączeniu!
    Rany, jesteś niesamowita, twoje dania wyglądają jak z profesjonalnej restauracji, myślałaś żeby właśnie pracować w tym i być szefem kuchni?
    http://laucagliata.blogspot.com/ polecam, fantastyczne autorskie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo, ale to bardzo dziękuję Ci za takie słowa, to naprawdę miłe, co piszesz i dodaje skrzydeł! :))

      aby zostać szefem kuchni to dłuuuuga droga. myślałam o pracy w restauracji i powiedzmy że miałam pewien przedsmak pracy w gastronomii i to bardzo trudna i odpowiedzialna praca, chociaż podobało mi się :)) w głowie mam jednak nieco inny plan na przyszłość, na siebie, jest związany z gotowaniem, z kulinariami, mam nadzieję, że się uda :))

      Usuń
  4. idealne połączenie, a prezencja jeszcze lepsza !

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! Sos pieczarkowy i kurczak to ulubiona klasyka :)
    z melonem? Ciekawe to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Co ja widzę? Bardzo smaczne i apetyczne danie. Wgląda kusząco. :)


    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze takiego ryżu nie jadłam, ale muszę spróbować, bo uwielbiam ryż :D

    http://betterlifefit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo nie pomyślałabym o takim zestawieniu.. :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń