czwartek, 28 sierpnia 2014

pszenno-razowe ciasto z nektarynkami!

Uwielbiam piec ciasta mocno cynamonowe! Ten zapach, który w trakcie pieczenia roznosi się po całym domu - nie do opisania! Dzisiejsze ciasto dodatkowo pachnie nektarynkami, jest miękkie i wilgotne. Jest zdrowe - bo mąka razowa, a zamiast cukru - syrop klonowy i miód. Nektarynki można zastąpić również innymi owocami - wedle uznania. Ciasto przypadło do gustu domownikom, na samo wspomnienie wszyscy się oblizują!








PSZENNO-RAZOWE CIASTO Z NEKTARYNKAMI
Przepis (forma do tarty):
200g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
80ml mleka
1 jajko
3 nektarynki
75g masła
100g miodu
1 łyżeczka cynamonu
50g + 2 łyżki syropu klonowego
+ cukier puder (do posypania)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Nektarynki pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i dwoma łyżkami syropu klonowego. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. W rondelku podgrzać miód z masłem, ostudzić. Do ostudzonego miodu z masłem dodać syrop klonowym, mleko oraz jajko, wymieszać. Mokre składniki dodać stopniowo do suchych, zmiksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać nektarynki, zamieszać. Gotową masę przelać do formy (u mnie: silikonowa, w innym przypadku formę należy delikatnie natłuścić). Wstawić do piekarnika i piec przez 20-30min, aż do "suchego patyczką". Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


17 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Do tego zdrowe, więc kusi jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja na sam widok i samą myśl o nim się oblizuje :) a aromaty cynamonu unoszące się po całym domu są po prostu niezastąpione! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam cynamonowe wypieki! Prosty przepis, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę ten kawałek z dziurką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też kocham ciasta z cynamonem:) zwykle dodaję go aż za dużo! Twoje ciasto na pewno było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cynamonowe? Ale musi pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja dawno nie jadłam nic cynamonowego! aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znajdzie się dla mnie chociaż kawalątek? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam zapach cynamonu podczas pieczenia <3

    OdpowiedzUsuń
  10. cynamon to mój przyprawowy przyjaciel - najchętniej dosypałabym go do każdego śniadania i ciasta, krew w żyłach mi zmroziło, kiedy moja znajoma oświadczyła, że jest on rzekomo bardzo szkodliwy, ale... jakoś nie mam zamiaru jej ufać ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowe i pyszne! Wpraszam się na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pewna, że na jednym kawałku bym nie skończyła mając takie ciasto przed nosem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładny kolor ma to ciacho: ))

    OdpowiedzUsuń
  14. porywam kawałek, jest przeapetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, wygląda wspaniale :) Też lubię zapach cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń