czwartek, 14 sierpnia 2014

owsiane ciastka sezamowo-miodowe!

Chrupiące, zdrowe, mocno sezamowe, naturalnie słodkie, bez mąki, bez cukru. Nie wymagają dużego nakładu pracy, składniki są łatwo dostępne i nie drogie. Uzależniają - smakiem i aromatem. Ciasteczka, którym nie można się oprzeć. Kiedy zacznie się chrupać nie ma odwrotu, trzeba sięgać po następne i następne. Ale bez obaw! Można to robić bez wyrzutów sumienia. Ciasteczka owsiane. Sezamowo-miodowe. Częstujcie się!






OWSIANE CIASTKA SEZAMOWO-MIODOWE
Przepis (ok. 20 ciasteczek):
400g płatków owsianych zwykłych Halina
2 (duże) jajka
200g tahini
2 łyżki sezamu
100g (płynnego) miodu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wszystkie składniki na ciastka dokładnie ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Z sezamowo-miodowej masy owsianej formować kulki i układać na blaszce. Wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, aż do zarumienienia. Wystudzić w środku. Gotowe ciastka przechowywać w suchym miejscu.

24 komentarze:

  1. Myślę, że L. byłby zachwycony :) Muszę je kiedyś dla niego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak chrupiąco u Nas dzisiaj faktycznie :) Twoje ciacha bardziej mnie kuszą niż moje, lubię takie zdrowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie zachęcaj bo zjem wszystkie :D muszą smakować jak sezamki! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. gdyby tylko dało się nimi poczęstować na odległość to ukradłabym Ci kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciacha samo zdrowie! cieszą nie tylko oczy, ale pewnie i podniebienie niejednego łasucha :D uwielbiam owsiane <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle miodu, tahini i płatków w drobnych kuleczkach to raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam kulki owsiane - smak PRL'u. Te Twoje wyglądają przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś pysznego! Już samo tahini jest świetne, a jeszcze w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale kusisz pysznościami! Raj dla podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł, może wypróbuję :)
    Zapraszam do mojej propozycji na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam nie tak dawno ciasteczka owsiane z tym, że bez miodu i sezamu...

    OdpowiedzUsuń
  12. ten sezam pewnie dodaje fajne aromatu, super urozmaicenie dla ciasteczek owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają jak szyszki :D połączenie sezamu z miodem musi być pyszne - nie ma innej opcji!

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy nie jadłam takich ciasteczek :)

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Z sezamem musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń