środa, 13 sierpnia 2014

Margaryna Śniadaniowa Bielmar, czyli kanapka z serem żółtym, wędliną, tzatziki i pomidorem! + konkurs!

Kanapki, ach kanapki! Kto ich nie lubi? Pachnący chleb z chrupiącą skórką - najlepiej domowy! - ulubione dodatki, to zawsze się sprawdza. Na śniadanie, na kolację, czy też podwieczorek. Wiem jednak, że wielu osobom kanapki kojarzą się z ... Nudą. Tak, tak, z nudą. A to błędne myślenie. Wystarczy bowiem odrobina fantazji i można stworzyć kanapkę ciekawą i smaczną - idealną na śniadanie, lunch, czy też kolację. Moja kanapkowa propozycja jest propozycją bardzo prostą, ale wbrew pozorom niebanalną w smaku. Klasyczne połączenie wędliny i sera żółtego, pomidora i ogórka, który ukryty jest w sosie tzatziki, nabiera tutaj nowego wymiaru. Całość dopełniona smakiem margaryny Śniadaniowej, którą otrzymałam ostatnio w celu przetestowania. Na co dzień nie używam margaryny, więc do testowania zaprosiłam również rodziców, którzy mają w tej kwestii nieco więcej do powiedzenia, ze względu na to, że swoje kanapki margaryną zawsze smarują. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że margaryna Śniadaniowa sprawdza się tutaj dobrze - nie jest mocno wyczuwalna, nie dominuje smakiem, odpowiada nam również jej konsystencja - dość często bowiem margaryna nieprzyjemnie "ślizga" się na podniebieniu, tutaj jednak nie było tego problemu. Co tu dużo mówić - kanapka wyszła naprawdę smaczna!







KANAPKA Z SEREM, WĘDLINĄ, TZATZIKI I POMIDOREM
Przepis (dwie porcje):
3 kromki chleba
2 łyżeczki Śniadaniowej Bielmar Klasycznej
2 plastry żółtego sera
2 plastry wędliny z indyla
2 plastry pomidora
50g jogurtu greckiego
1/2 ogórka
2 ząbki czosnku
sól morska, pieprz
Przygotować sos tzatziki: ogórka umyć, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z jogurtem greckim, sprasowanymi ząbkami czosnku, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Dwie kromki chleba posmarować margaryną. Układać kolejno na sobie: posmarowana margaryną kromka chleba, plastry sera żółtego, sos tzatziki, kolejna posmarowana kromka chleba, plastry wędliny, plastry pomidora, szczypta soli i pieprzu, kolejna (nieposmarowana) kromka chleba. Całość przekroić delikatnie na pół. Gotowe kanapki podawać. 

Oprócz tej kanapkowej propozycji mam dla Was konkurs! Z nagrodami, o które naprawdę warto powalczyć! Zadanie konkursowe jest bardzo łatwe, a mianowicie należy odpowiedzieć na jedno pytanie: "Napisz, jaki jest Twój ulubiony składnik pełnowartościowej i smacznej kanapki na śniadanie?". Odpowiedzi należy umieszczać w komentarzu pod tym wpisem. Fundatorem nagród jest Spółka Bielmar, producent margaryny Śniadaniowa. Spośród odpowiedzi wybiorę dwie zwycięskie. Zwycięzcy otrzymają: książkę "Atlas Kanapek Świata" oraz kubek termiczny z logo Śniadaniowa. Konkurs trwa od dzisiaj, tj. 13.08.2014, do niedzieli, tj. 17.08.2014. Nagrody zostaną wysłane wyłącznie na terenie Polski. A więc zapraszam kochani, do dzieła i powodzenia!

14 komentarzy:

  1. świetnie wygląda :))))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony składnik pełnowartościowej i smacznej kanapki na śniadanie to jej podstawa- czyli chlebek żytni na naturalnym zakwasie, miksuję z nim różne zdrowe dodatki i zawsze jest pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony składnik kanapeczki to masło orzechowe i plasterki banana <3

    OdpowiedzUsuń
  4. niby najprostsze kanapki, a wyglądają jak dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie kiełki fasoli mung! Świetny dodatek do zdrowej i pełnowartościowej kanapki. Kiełki zawierają przede wszystkim potas, a także fosfor, magnez i wapń. W dodatku wzbogacają organizm w witaminy, co według mnie jest bardzo ważne w pierwszym posiłku w ciągu dnia. Poza tym kiełki fasoli mung mają niepowtarzalny smak, a kromka chleba posypana nimi należy do mojej ścisłej czołówki wśród kanapek. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie używam margaryn sa kiepskie w składzie.
    Najlepsze to masło 82% :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pełnowartościowa kanapka? Świeża pełnoziarnista bułka prosto od piekarza, z sałatą, twarogiem ze szczypiorkiem i kawałkami ogórka zielonego, pomidorem i papryką. A do tego koktajl ze świeżych owoców sezonowych i śniadanie idealne gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój ulubiony składnik kanapki na śniadanie to twaróg, taki domowy z prawdziwego mleka. To silne wspomnienie z dzieciństwa i niezapomniany smak do dzisiaj. Kanapki takie jadłam u Babci, a twaróg dodatkowo polany był swojskim miodem. Ule stały w ogrodzie więc ten złoty skarb mieliśmy na wyciągnięcie ręki. To właściwie moje dwa ulubione składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moim ulubionym składnikiem pełnowartościowej kanapki jest...łosoś! Najlepiej grillowany (lub wędzony w wersji na ciepło), hojnie skropiony sokiem z cytryny, muśnięty sosem czosnkowym oraz posypany koperkiem ;) Dzięki niemu kanapka może być naprawdę ciekawa, smaczna oraz pełnowartościowa- dzięki temu, że łosoś zawiera pełnowartościowe białko oraz niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moim ulubionym składnikiem kanapek są, bez wątpienia sery! Nieważne czy żółty czy biały, chudy czy tłusty, pleśniowy czy kozi - wszystkie smakują świetnie, są pełne wartości odżywczych ( bo białko, bo wapń! ) i doskonale komponują się z wieloma warzywami ! Bez dobrego sera kanapka dla mnie nie istnieje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moim ulubionym składnikiem kanapki jest pikantne guacamole. Pasuje ono do kanapek z wędliną, serem czy twarożkami. Dostarcza zdrowych tłuszczy i witamin i co najważniejsze daje kanapkom ciekawy smak :)

    tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Moim ulubionym składnikiem kanapek są warzywa. Pomidor, papryka, rzodkiewka, ogórek, cebula i wiele wiele innych smacznych i pełnowartościowych warzyw. Dzięki nim kanapki zyskują na wartości, urodzie i smaku. Nie ma możliwości mówić o zdrowej i smacznej kanapce bez nich! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja nie wyobrażam sobie kanapki bez... soli! Praktycznie każde danie nią wzbogacam. A nie ma nic cudowniejszego, niż świeżo upieczony chleb /mam ostrą fazę chleba pokrzywowego w różnych zestawieniach/, posmarowany delikatnie smarowidłem i posypany solą. W mojej kompozycji numer 1 ląduje jeszcze na wierzchu szczypior i miód. I ostatnio prażony mak, który gwarantuje kanapkowe kulinarne uniesienie - podniebne loty podniebienia. A kluczem w tym wszystkim są dla mnie grube ziarna soli, której smak kojarzy mi się z domem rodzinnym /pochodzę z miejscowości, gdzie wydobywa się sól/.

    OdpowiedzUsuń