wtorek, 5 sierpnia 2014

kukurydziane ciasto cukiniowe (bez cukru)!

Upiekłam ciasto idealne! Wiem, wiem, wiele razy już tak pisałam. Ale to ciasto naprawdę przebija wszystkie inne, jest naprawdę najbardziej idealne ze wszystkich idealnych! Po pierwsze i najważniejsze: bardzo smaczne! Po drugie i najważniejsze: bardzo zdrowe! Bo z samych zdrowych składników, bo trochę owocowe, a trochę warzywne, bo bez cukru, bez oleju. Więc jem je na śniadanie! I co? Prawda, że miałam rację? Jest idealne?




KUKURYDZIANE CIASTO CUKINIOWE bez cukru
Przepis (osiem porcji):
200g mąki kukurydzianej
2 (dojrzałe) banany
1 (duża) cukinia
1 łyżeczka cynamonu
200g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Banany rozgnieść za pomocą widelca. Cukinię (razem ze skórką) zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z bananami. Dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę, mąkę kukurydzianą, jogurt naturalny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przełożyć do formy (u mnie: silikonowa forma do tarty). Wstawić do piekarnika. Piec przez 20-25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam cukiniowe ciasto , choć do tej pory jadłam je w formie brownie . Muszę koniecznie wypróbować twoją wersję, bo jest bardzo ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli mówisz, że jest pyszne... to nie zastanawiam się wiele, zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nietypowo ale na pewno genialnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie ciasto idealne. Bardzo mi się podoba. Upiekę. Wiesz może (o ile nie zostało od razu zjedzone ;P) jak dlugo i w jaki sposób można je przechowywać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo wilgotne więc e suchym miejscu :) Ja trzymam je w takim specjalnym pojemniku zamykanym, do przechowywania ciast właśnie :)

      Usuń
  6. takie ciacho nie może nie być idealne! banan i cukinia w jednym, a do tego kukurydziana - po prostu nic dodać, nic ując - same pyszne składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Składniki bardzo zachęcają do spróbowania tego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku- idealne! Jestem na diecie wątrobowej, a to ciasto mogłabym spokojnie jeść! Genialny pomysł- na pewno wypróbuję w najbliższych dniach!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ma ciekawą strukturę, jak taka krajanka! I bardzo mi się to podoba <3 Wypróbuję niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gluten free ? Wreszcie cos pysznego co mogę upichcic! Kradnè pomysł i zjadam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Każde ciasto jest idealne, bo...jest ciastem :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał... Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :) Mega foty!

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdybym tylko teraz miała te wszystkie składniki, to właśnie tym ciastem bym się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wypróbuję na pewno, skoro tak zachwalasz. Proste i zapewne w swojej prostocie najlepsze! :) Sprawdzimy! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. do popołudniowej kawy świetne! i do porannej też i do popołudniowej również, no po prostu ciasto idealne (:

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto na śniadanie nabiera nowego, zdrowszego wymiaru ;) Szkoda, że nie mam bananów. Upiekłabym sobie do pracy. Ale jutro.. :>

    OdpowiedzUsuń
  17. bez cukru to jedno ale bez glutenu to druga korzyść:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie, czy zamiast jogurtu mogę użyć mleka migdałowego? Chciałabym uoiec wegańską wersję. Będę wdzięczna za odpowiedź, ciasta to moja zmora... ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie wykonałam jego wegańską wersję, zamiast jogurtu dodałam migdałowego mleka. Wyszła przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo, bardo sie ciesze!! :) bede i ja musiala wyprobowac tego ciasta w wersji weganskiej :)

      Usuń