piątek, 25 lipca 2014

tosty z tofu, ogórkiem i pieczarkami!

Wszyscy mają tofu, (nareszcie) mam i ja! Tofu to dla mnie taki magiczny produkt. Bowiem z pozoru ta biała, jakby gumowata kostka, na dodatek jedzona solo właściwie bez smaku, kryje w sobie ogromny kulinarny oraz smakowy potencjał! Tofu jest bardzo uniwersalnym produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe, bardzo sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane zarówno na słodko, jak i słono. U mnie dzisiaj tofu na śniadanie, w wersji wytrawnej. Ukryte w chrupiących orkiszowych tostach. W towarzystwie świeżego ogórka i pieczarek, wzbogacone smakiem musztardy, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu - to połączenie zachwyci każde podniebienie! Spróbujecie?








TOSTY Z TOFU, OGÓRKIEM I PIECZARKAMI
Przepis (jedna porcja - dwa tosty):
4 kromki chleba (u mnie: orkiszowy)
50g naturalnego tofu
1 ogórek gruntowy
1 pieczarka
musztarda delikatesowa
świeży rozmaryn
sól, pieprz (do smaku)
Ogórka i pieczarkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Tofu pokroić w plastry. Dwie kromki chleba posmarować musztardą. Na musztardzie rozłożyć plastry tofu, ogórka i pieczarki. Posypać świeżym rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu. Przykryć pozostałymi dwoma kromkami chleba. Opiec w tosterze. Gotowe tosty przekroić i podawać. 

9 komentarzy:

  1. ja pokochałam tofu od razu! teraz często go używam :) jednak nie robiłam jeszcze kanapek i czas to zmienić...chyba właśnie wypróbuję twój pomysł - jest świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tosty robiłam z wieloma kombinacjami, różnymi warzywami, ale z tofu i ogórkiem - jeszcze nie. Więc coś mi się wydaję, że niedługo ulegnie to zmianie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tofu w tostach?
    ja to muszę zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tofu jeszcze na mnie czeka! :D Wygląda apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno skorzystam! Uwielbiam tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły przepyszne :) Ja przepis zmodyfikowałam dałam ogórki kiszone,suszone pomidory,rozmaryn,tofu,musztardę i na wierzch ser żółty.Wyszło przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń