sobota, 12 lipca 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: granola borówkowa z migdałami!

Czas pędzi, jak szalony, a ja próbuję za tym wszystkim nadążyć. Doba ma za mało godzin, ale nie poddaję się, próbuję wszystko w niej pomieścić. Spełniam marzenia, nierzeczywiste staje się rzeczywiste, krok po kroku, do przodu, z uśmiechem, który nie schodzi z twarzy, nawet wieczorem, gdy w końcu mam chwilę dla siebie, zmęczenie próbuje mi o sobie przypomnieć. Wszystko jest pięknie, tylko ta pogoda! Deszczowa, jesienna jakaś, a przecież lipiec w kalendarzu. Na przekór atmosferycznym warunkom, śniadanie letnie. Owoce rozpieszczają moje podniebienie, nareszcie pojawiły się pierwsze borówki. A może jagody? Jak to jest u Was? Bez względu na to, zróbcie z nimi granolę! Z fioletowymi kuleczkami, z chrupiącymi migdałami. I nawet kicia mruczy, że dobre!



GRANOLA BORÓWKOWA Z MIGDAŁAMI
/Przygotowana w Speedcook'u/
500g płatków owsianych Halina
70g migdałów
100ml miodu
100g borówek
Piekarnik nastawić na 180 sotpni (opcja grzania: termoobieg). Migdały umieścić w naczyniu miksującym. Włączyć: obroty 6, czas 15 sekund. Po tym czasie do naczynia dosypać płatki owsiane i miód. Ponownie włączyć: obroty 4, czas 30 sekund. Zawartość naczynia przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową granolę wyjąć, przestudzić. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Przechowywać w puszce/słoiku. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

10 komentarzy:

  1. świetna granola! w końcu muszę się zabrać za jakąś, a ta wydaje się być idealnym pomysłem na lato :)
    czas leci zbyt szybko czasem! dobrze, że tak u Ciebie pozytywnie - sama uśmiecham się od ucha do ucha kiedy to czytam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotek jaki zaciekawiony, pewnie pychota :) Zjadł chociaż kawałek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż wstyd! Nigdy nie próbowałam granoli! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcie z kociakiem jest cudne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. No pasuje mi w końcu zrobić taką ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. mam teraz taką faze na granolę że pożarłabym całą od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Migdały idealnie pasują do borówek. Wspaniałe, choć proste śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Borówki - duże jasne, jagody - małe, ciemne, intensywne w smaku i zapachu - nie rozumiem jak inni mogą nazywać inne owoce taką samą nazwą :D moja granola bananowo-cynamonowa skończyła się wczoraj, więc może to dobry czas, żeby wypróbować Twoją wersję

    OdpowiedzUsuń
  9. czas leci zdecydowanie za szybko :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń