poniedziałek, 7 lipca 2014

owsianka z duszonymi w miodzie szparagami i czereśniami!

Z każdą kolejną kulinarną wariacją z białymi szparagami w roli głównej odkrywam, że naprawdę świetnie smakują w połączeniu z owocami. Jadłam je ostatnio z truskawkami, przyszedł czas na duet z czereśniami. Białe szparagi są niezwykle delikatne w smaku, a dodatkowo duszone w miodzie nabierają jeszcze delikatniejszego charakteru. Do tego słodkie czereśnie, całość polana słodkim miodem. Słodki, ale nadal zdrowy poranek. 





OWSIANKA Z CZEREŚNIAMI I SZPARAGAMI duszonymi w miodzie
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych Halina
200ml mleka
5 białych szparagów
kilka czereśni
200ml ciepłej wody
2 łyżki miodu 
Płatki owsiane zalać mlekiem, gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię. Wodę wymieszać z jedną łyżką miodu, zalać nią szparagi. Dusić przez około 15 minut, aż szparagi będą miękkie. Gotową owsiankę przełożyć na talerz/do miseczki. Obok owsianki wyłożyć gotowe szparagi oraz czereśnie (wcześniej już umyte, osuszone, pozbawione pestek, przekrojone na pół). Całość polać resztą miodu. Gotową owsiankę podawać.

16 komentarzy:

  1. i pomyśleć, że ja tylko zupę szparagową i jajecznicę ze szparagami jadłam...
    "duszonymi w miodzie" wystarczająco mnie przekonuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę nie spróbować - niech tylko dopadnę szparagi! :D
    piękna zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow. Niezły pomysł. Zazwyczaj unikam białych szparagów, bo są łykowate i nie umiem ich przyrządzić tak, by nie ciągnęły się pod zębami. To jest świetny pomysł, szkoda, ze sezon już raczej sie skończył.

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę szparagi na słodko. Odjazd! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szparagi na słodko- tego jeszcze nie próbowałam:) Dziękuję za inspirację, bardzo ciekawi mnie jak smakują. Ale do owsianki chyba nie dam się przekonać;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. odważnie! ale ciekawa jestem smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  8. no nie powiem.. brzmi kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to apetycznie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. czereśnie tak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię Twoje śniadaniowe pomysły ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Białe szparagi średnio mi smakują, ale w takiej wersji chętnie porwałabym cały talerzyk i wylizywała dokładnie pod koniec haha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. po prostu Twoja inwencja przechodzi ludzkie wyobrażenia :)
    masz niesamowite pomysły! a pyszne jakie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Boska! To musi być bardzo oryginalne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Połączenie wydaje się być zaskakujące, aczkolwiek nie jadłam nigdy szparagów ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie odważne połączenie, fajne!

    OdpowiedzUsuń