czwartek, 24 lipca 2014

lodowy tort kokos-nektarynka!

Chyba mam dzisiaj urodziny. Tak, na pewno mam dzisiaj urodziny! Zaczynam więc dzień od urodzinowego śniadania, bez podsumowań, bez wielkich planów na kolejne lata, z uśmiechem na twarzy świętuję, skupiam się na dniu dzisiejszym, śpiewam sobie sto lat albo więcej, świeci słońce, tort lodowy wyciągam z zamrażalnika, mrożona kawa chłodzi się w lodówce, jest pięknie! A dwie dwójki obok siebie całkiem ładnie wyglądają.

Tort z domowych lodów o smaku kokosa i nektarynek. Na owsianym spodzie. Idealne ciasto na upalne urodziny. Jego przygotowanie nie trwa długo. Można się nim rozkoszować już po kilku godzinach schładzania, wtedy będzie łatwy do pokrojenia i podzielenia na porcje, jeśli jednak spędzi w zamrażarce dzień lub dłużej, wtedy trzeba pamiętać, aby go nieco rozmrozić - należy wyjąć go z zamrażalnika około dwie godziny wcześniej (powinien spędzić godzinę w lodówce i minimum godzinę na blacie w kuchni). Polecam wszystkim lodożercom!





LODOWY TORT KOKOS-NEKTARYNKA
Przepis (tortownica 16cm):
Spód:
100g (miękkiego) masła
Masa lodowa:
200g śmietanki kremówki
6 nektarynek
300g mleczka kokosowego
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
Płatki owsiane wymieszać z miękkim masłem, wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę lodową: Nektarynki umyć, wypestkować. Zblendować na gładką masę z mleczkiem kokosowym. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem pudrem, na puszystę masę. Śmietankę kremówkę zagotować. Gorącą śmietankę wlać do ubitych żółtek, zmiksować krótko na małych obrotach miksera, aż do połączenia się składników. Przelać masę ponownie do garnka (po śmietance) i dalej podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywać mieszania, bo masa zacznie przywierać do dna i jajka zaczną się ścinać. Podgrzewać mieszając przez kilka minut, aż na powierzchni miejscami zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, czyli masa będzie bliska zagotowania. Od razu odstawić z ognia, nie dopuszczając do ścięcia się masy. Masa podczas podgrzewania zgęstnieje i dodatkowo napuszy się. Masę z żółtek i kremówki połączyć z masą z nektarynek oraz mleczka kokosowego. Przelać do pojemniczka, wstawić do zamrażalnika na około godzinę. Po tym czasie wyjąć, nieco rozmrozić i zblendować. Z lodówki wyjąć owsiany spód, wylać na niego lodową masę, całość wstawić ponownie do zamrażalnika. Tort jest gotowy po około 2-3 godzinach. 

19 komentarzy:

  1. Sto lat albo i więcej, skoro sama sobie tego życzysz;) A tak w ogóle to czytając wpis, pomyślałam:"Boże, jaka Ty jesteś młodziutka", wszystko jeszcze przed Tobą te dobre i złe wydarzenia. Jednak samych tych dobrych Ci życzę, spotykania samych życzliwych ludzi, dalszych ekscytujących kulinarnych przygód, niezmiennie uroczego uśmiechu na twarzy i....księcia na białym koniu(no trudno, tak jest, że i tak każda o tym marzy;) )

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaaaa....!!!! Stooooo laaaaaaatv <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przede wszystkim - najlepszego i głowy wciąż pełnej pomysłów! :)
    A tort to faktycznie świetna opcja na upalne dni, w dodatku zdrowo i egzotycznie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sto lat, sto lat, sto lat! Niech żyje, żyje nam! :D
    Tort jak marzenie! może podeślesz kawałeczek? :)
    Świętuj dziś na całego, w końcu zaczynasz kolejny cudowny rok życia! Wspaniałego dnia :*

    OdpowiedzUsuń
  5. muszą to być płatki Halina!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że nie. ja takich użyłam, świetnie się sprawdziły i mogę je polecić, ale można uzyć każdych innych ;-)

      Usuń
  6. Twoje to urodziny nie bloga, wiec rozwodzić się nad tym jaką to jesteś dla mnie inspiracją i autorytetem kulinarnym nie będę (choć dzisiejszym a'la śniadaniem absolutnie na to zasłużyłaś).
    Życzę ci za to moc zdrowia, radości, uśmiechu szczęścia i spełnienie wszystkich, dosłownie wszystkich marzeń. 100 lat :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort lodowy na te upały to jak spełnienie marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda :)) Idealny na upalne dni!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos-nektarynka? Moje dwie miłości, już uwielbiam ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle pyszności w jednym torcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialny pomysł na tort! Ja zawsze żałuję, że urodziłam się w lutym, kiedy to lodowe desery raczej nie grają w moim menu pierwszych skrzypiec... :D Miłego świętowania, kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki idealny, równiutki i puszysty!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na tort na ten upalny czas.

    OdpowiedzUsuń
  15. W takim razie STO LAT! I więcej nawet ;) Taki tort idealny na takie ważne święto :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jeszcze raz wszystkiego dobrego!!!!!!!!
    a ciasto idealne w swej postaci, minimum formy a jakie smaki!

    OdpowiedzUsuń