środa, 9 lipca 2014

10. Małopolski Festiwal Smaku - Tarnów!

10. Małopolski Festiwal Smaku trwa w najlepsze! Dla tych, którzy pierwszy raz czytają o tym wydarzeniu, przypomnę: Festiwal Smaku promuje lokalne i małe przedsiębiorstwa. To kulinarna podróż po Małopolsce, której głównym celem jest odkrycie dawnych, często już zapomnianych potraw, smaków i produktów. W ramach festiwalu organizowane są kiermasze małopolskiej, tradycyjnej żywności, a także konkurs, którego celem jest wyłonienie najlepszych producentów i ich najlepszych produktów/potraw. Oprócz tego organizowane są warsztaty i pokazy kulinarne, w trakcie festiwalu można zebrać materiały i wiedzę na temat produktów regionalnych. Kiermaszom towarzyszą również występy artystyczne. Pamiętacie relację z Oświęcimia? Teraz przyszedł czas na Tarnów! Był to czwarty regionalny przystanek 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku. To miasto odwiedziłam pierwszy raz i lepszego pierwszego razu mieć nie mogłam. Pogoda dopisywała od samego rana, więc od początku czułam, że dzień będzie udany. Tarnów przywitał nas słońcem, zachwycił pięknym rynkiem. Mimo wczesnej pobudki wszyscy mieli dobre humoru i chęć do wspólnego gotowania. Niczego więcej nie było nam trzeba!


Na tarnowskim Rynku dla mieszkańców miasta oraz pozamiejscowych gości gotowaliśmy (my, blogerzy kulinarni) we współpracy z najlepszymi małopolskimi kucharzami oraz wicemarszałkiem Romanem Ciepielą i Stanisławem Sorysem z zarządu województwa. Na festiwalowych stoiskach można było dostać i spróbować różnego rodzaju pieczywa, miody, tradycyjne wędliny czy oscypki. Przez cały dzień w naszej festiwalowej kuchni odbywały się pokazy gotowania oraz degustacje. Każdy mógł skosztować wybornej chrzanówki, żurku stryszawskiego oraz wadowickich flaków. Gotowaliśmy - blogerzy kulinarni - pod nadzorem i we współpracy z Krzysztofem Gawlikiem (WACS / Światowa organizacja szefów kuchni / RM Gastro) oraz wspaniałymi kucharzami ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Odbyły się również fantastyczne pokazy kulinarne: pokaz kulinarny Macieja Koźlakowskiego (Masterchef TVN) – małopolska kuchnia fusion, pokaz kulinarny Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz – śledzie marynowane w occie i cukrze podane z sosem z sądeckiego miodu pitnego z zielonym pieprzem wyserwowane na poduszce z łąckich jabłek i sechlońskich śliw oraz pokaz kulinarny w wykonaniu restauratorów – tematyka: kuchnia tarnowskich winnic / pokaz połączony z degustacją lokalnych win. Nagrodę Grand Prix tarnowskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku otrzymały fasolowe lody przygotowane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec-Biała. Te lody naprawdę zasłużyły na zwycięstwo, wspaniały pomysł, zachwycający smak! Inne smakołyki to między innymi pierogi z suską sechlońską firmy Magi oraz sok jabłkowy z Gospodarstwa Sadowniczego Barbary Kubis z Tarnowa, które zostały wyróżnione przez jury i dziennikarzy. Naprawdę się cieszę, że mogłam wziąć udział w tym półfinale. Znowu wspaniała atmosfera, ludzie zakochani w gotowaniu i jedzeniu, dużo śmiechu, rozmów, nowe znajomości, nowe smaki - to lubię! Zapraszam Was na kolejne półfinały!






4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. i ta zupa mnie najbardziej i tak urzekła "chrzanówka" :D

    OdpowiedzUsuń