środa, 18 czerwca 2014

zupa krem z rzodkiewek!

Sami spójrzcie na dzisiejszą zupę! Już za sam kolor można ją pokochać! Tak mocno różowa, że nie sposób się nie uśmiechnąć na sam jej widok. A do tego jest naprawdę smaczna! Uwielbiam zupy kremy, ale jakoś zawsze kojarzą mi się z jesienno-zimowymi, rozgrzewającymi smakami. A jednak można inaczej! Różowa zupa krem to propozycja jak najbardziej wiosenno-letnia, wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jaki jest magiczny składnik tej różowej zupy? Rzodkiewka! Do tego bazylia, ser feta, całość idealnie się ze sobą komponuje. Aksamitna konsystencja, delikatny, ale jednocześnie wyrazisty smak. Smak, który zachwyca!




ZUPA KREM Z RZODKIEWEK
1l bulionu warzywnego
1/2kg (4-5 pęczków) rzodkiewki
garść listków bazylii
1 (średnia) cebula
100g sera feta
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Rzodkiewki umyć, pozbawić ogonków, pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać, poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i podsmażać, aż nabierze złocistego koloru. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone rzodkiewki, dodać podsmażoną cebulę i liście bazylii, gotować przez około godzinę, aż rzodkiewka będzie miękka. Po tym czasie dodać ser feta, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie zblendować. Podawać.

15 komentarzy:

  1. Oryginalny przepis, jestem ciekawa smaku tej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co, ale takie różowe cuda uwielbiam :D Problem w tym, że nie cierpię rzodkiewek, więc... pozostaje mi się tylko napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pomysłowy krem :) nie jadłyśmy, ale z przyjemnością to nadrobimy.

    OdpowiedzUsuń
  4. o ale zaskoczenie, takiego kremu nie próbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor ma rzeczywiście zachwycający, ale jeszcze o zupie z rzodkiewki nie słyszałam. Nie jest ostra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja nie była, ale to już zależy od rzodkiewek, więc trzeba próbować i jeśli rzodkiewki są ostre to wtedy nie dodawać pieprzu za dużo :)

      Usuń
  6. zrobisz mi taką jak wrócę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że tak!

      zupa na przywitanie! :*

      Usuń
  7. nie próbowałam nigdy w życiu i szczerze bardzo zaciekawiłaś mnie smakiem tej zupy! a kremy takie uwielbiam i kolor też m przypadł do gustu :) w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie zupy krem :) a kolor naprawdę zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa i kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jejku, ale obłęd! ja również uwielbiam zupy kremy i nie rezygnuję z nich nawet latem, najczęściej te kremowe propozycje zupa smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. no, ale takiej różowej zupy to ja jeszcze nie jadłam, a jestem chętna jak najbardziej!
    a czy myślisz, że mogę pominąć ser feta albo go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak całkiem pominąć nie można, trzeba czymś zastąpić, inaczej zupa nie będzie miała takiej konsystencji. Hm, myślę że nada się jogurt lub śmietana chociaż efekt i tak będzie troszkę inny. Może jakiś inny ser - ricotta, mascarpone. Smak się oczywiście wtedy lekko zmieni ale zachowana zostanie konsystencja zupy :)

      Usuń
  11. Dziękuje za przepis! :****

    OdpowiedzUsuń