sobota, 21 czerwca 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: ciastka z czekoladą i lawendą!

Ostatnie nieco chłodniejsze, mimo że przecież czerwcowe, dni zachęcają do uruchomienia piekarnika. Piątkowe wieczory pachną więc słodką lawendą i gorzką czekoladą, po to, by za chwilę osłodzić sobotnie poranki. Kruche ciasteczka, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a w pamięci podniebienia zostają na dłużej.




RAZOWE CIASTKA Z CZEKOLADĄ I LAWENDĄ
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (12 ciastek):
150g mąki pszennej razowej
40g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
100g masła
80g (płynnego) miodu
1 łyżka suszonej lawendy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masło umieścić w naczyniu miksującym, utrzeć razem z miodem na gładką masę - obroty 3, czas 30 sekund. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, lawendą. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Wszystko dodać do masła z miodem, wymieszać - obroty na 3, czas 60 sekund. Z ciasta formować kulki, każdą lekko spłaszczać i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową). Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

5 komentarzy:

  1. te twoje ciacha są cudne! schrupałabym dziś z moim towarzyszem do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś o tym wiem-piekarnik wręcz prosi się o włączenie i upieczenie w nim czegoś w chłodniejsze dni, szczególnie w wieczory :)
    Z lawendą muszą mieć fajny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być fantastyczne! Bardzo oryginalne i zdrowe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ bym Ci porwała takie ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię jeść takie ciasteczka, ale piec już nie bardzo...

    OdpowiedzUsuń