niedziela, 8 czerwca 2014

serniczki na zimno w trzech odsłonach!

Upały, upały, upały! Nareszcie! Sezon na orzeźwiające i chłodzące desery można uznać za rozpoczęty. A jaki jest najlepszy deser, gdy temperatura wysoka? Gdyby zadać to pytanie w moim domu, bez wątpienia usłyszelibyście, że najlepszym deserem na upały jest sernik na zimno! Prosty w wykonaniu, lekki, bez pieczenia, ale ... Właśnie, jest jedno ale. Wymaga od nas odrobiny cierpliwości, ponieważ zazwyczaj przynajmniej przez godzinę musi chłodzić się w lodówce. A co zrobić, gdy tej cierpliwości nam brakuje? Gdy mamy ochotę na deser teraz, zaraz, już, natychmiast?! Jak się okazuje, jest rozwiązanie! W takiej sytuacji naprzeciw naszym zachciankom wychodzi Delecta i ich nowy produkt, czyli ... Szybki sernik na zimno bez lodówki! Delecta wprowadziła na rynek ansolutną nowość - pierwszy taki serniczek na zimno, którego przygotowanie zajmuje nie więcej, niż pięć minut i nie wymaga chłodzenia deseru w lodówce. To pomysł na przekąskę prosto "z kubeczka", którą można się delektować w dowolnej chwili, w dowolnym miejscu - w domu, w biurze, na wyjeździe. Wystarczy odrobina mleka, "kubeczek" i łyżeczka. Do tego ulubione dodatki i mamy swój wymarzony deser. W mojej kuchni powstały trzy wersje pysznych, lekkich serniczków na zimno z dodatkiem domowych konfitur, soków, owoców i bakalii. To naprawdę niezwykłe, jak szybko powstają te pyszne desery. Z zegarkiem w ręku odmierzałam czas, który okazał się krótszy, niż obiecane pięć minut. Wsypujemy, dolewamy mleko, kilka energicznych ruchów łyżeczką, odstawiamy, chwilkę czekamy, dodajemy ulubione dodatki i możemy zajadać. Do najprzyjemniejszej częsci testowania tej sernikowej nowości, czyli smakowania, zaangażowałam całą rodzinę. Słodkości to coś, co lubimy najbardziej! Prawdziwe z nas łasuchy na tego typu przekąski. Nasze wrażenia smakowe? Na plus, jak najbardziej. Serniczki mają delikatną konsystencję, są niezwykle puszyste, w konsystencji przypominają ptasie mleczko. Sernikowe chmurki w trzech wersjach: waniliowej, truskawkowej i wiśniowej. Podbijają podniebienia, tak! I chociaż z założenia nie jestem zwolenniczką ułatwiania sobie sprawy w kuchni i kupowania takich półproduktów, to muszę szczerze przyznać, że Delecta znowu pozytywnie mnie zaskakuje i udowadnia, że nie każde pójście na łatwiznę jest złe. Wręcz przeciwnie! Jest smaczne i jak najbardziej warte spróbowania!





TRUSKAWKOWY SERNICZEK NA ZIMNO z konfiturą, truskawkami i migdałami
Przepis (jedna porcja):
Szybki Sernik Na Zimno Delecta - Truskawkowy
100ml mleka (zimnego)
2 łyżki konfitury truskawkowej (u mnie: domowa)
garść truskawek
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki posiekanych migdałów
Zawartość saszetki Szybki Sernik Delecta wymieszać energicznie ze schłodzonym mlekiem, aż do zgęstnienia masy. Przełożyć do pucharka (kubeczka/miseczki). Odstawić na 5 minut. Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pokroić w plasterki. Gdy serniczek będzie gotowy, na wierzch wyłożyć konfiturę truskawkową i plasterki truskawek. Całość posypać migdałami i płatkami migdałowymi. Podawać.


WIŚNIOWY SERNICZEK NA ZIMNO z sokiem wiśniowym, pomarańczą i migdałami
Przepis (jedna porcja):
Szybki Sernik Na Zimno Delecta - Wiśniowy
100ml mleka (zimnego)
50ml soku wiśniowego (u mnie: domowy)
1/2 pomarańczy
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki posiekanych migdałów
Zawartość saszetki Szybki Sernik Delecta wymieszać energicznie ze schłodzonym mlekiem, aż do zgęstnienia masy. Przełożyć do pucharka (kubeczka/miseczki). Odstawić na 5 minut. Pomarańczę umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Gdy serniczek będzie gotowy, na wierzch wlać sok wiśniowy i wyłożyć kosteczki pomarańczy. Całość posypać migdałami i płatkami migdałowymi. Podawać.


WANILIOWY SERNICZEK z konfiturą brzoskwiniową, brzoskwinią i migdałami
Przepis (jedna porcja):
Szybki Sernik Na Zimno Delecta - Waniliowy
100ml mleka (zimnego)
2 łyżki konfitury brzoskwiniowej (u mnie: domowa)
1 brzoskwinia
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki posiekanych migdałów
Zawartość saszetki Szybki Sernik Delecta wymieszać energicznie ze schłodzonym mlekiem, aż do zgęstnienia masy. Przełożyć do pucharka (kubeczka/miseczki). Odstawić na 5 minut. Brzoskwinię pokroić w kosteczkę. Gdy serniczek będzie gotowy, na wierzch wyłożyć konfiturę brzoskwiniową oraz pokrojoną brzoskwinię. Całość posypać migdałami i płatkami migdałowymi. Podawać.

10 komentarzy:

  1. tak dużo serniczków, tak dużo szczęścia! :) deser idealny na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czytałaś skład tych serniczków? Sam syf..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodzę z założenia, że raz na jakiś czas przygotowanie i zjedzenie takich "gotowców" nie jest niczym złym. tak, jak napisałam, nie jestem zwolenniczką takich półproduktów, ale ciekawa jestem zawsze nowości.

      Usuń
    2. Skład koszmarny (cukier, żelatyna, syrop glukozowy, maltodekstryna, skrobie modyfikowane, serwatka w proszku (z mleka), całkowicie utwardzony olej kokosowy, emulgatory: E471, E472a; olej słonecznikowy itd...), ale nie dajmy się zwariować - raz na jakiś czas można się "przytruć" słodkimi gotowcami ;)

      Usuń
  3. Piękne! Wspaniałe pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kazda wersja mega smaczna <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie serniczki na zimno są idealne na upały :) mniam jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń