czwartek, 12 czerwca 2014

ryżowa granola morelowa!

Przy okazji nie tak dawnych porządków w kuchennych szafkach i półkach w schowku, które uginają się od różnego rodzaju płatków, bakalii, makaronów, kasz i innych dobroci, zaskoczył mnie fakt, jak dużo u mnie jest płatków ryżowych! Pięć słoików się uzbierało, każdy mniej więcej kilogramowy. Taaak, trzeba coś zrobić z tych płatków ryżowych, przecież nie zjem tego przez najbliższe lata! Dlatego postanowiłam zrobić granolę. Skoro można z płatków owsianych, to czemu nie z płatków ryżowych? Jako że niedługo będzie trzeba robić też nowe kofitury to czas najwyższy dokończyć konfiturowe zapasy z roku zeszłego. Domowa konfirtura morelowa, do tego pestki moreli, idealnie! I tak powstała morelowa granola z płatków ryżowych. Owocowa, chrupiąca, pyszna!





RYŻOWA GRANOLA MORELOWA
800g płatków ryżowych Halina
1/2szkl pestek moreli
1/4szkl (płynnego) miodu
250g konfitury morelowej (u mnie: domowa)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Płatki ryżowe wymieszać z miodem, konfiturą morelową i posiekanymi pestkami moreli. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40minut, co jakiś czas mieszając. Gotową granolę wyjąć, ostudzić, przełożyć do słoika.

17 komentarzy:

  1. Świetne smaki w jednym sloiczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No powiem ci, że dzisiaj mnie zaskoczyłaś. Granolę z płatków ryżowych pierwszy raz widzę. Zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale delikatna :)
    Ostatnio zrobiłam swoją pierwszą, ale teraz chyba zacznę kombinować, tak mi się spodobało :) Z konfiturą będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. takich smaków nie znajdzie się w sklepach, takie to tylko domowe! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mało składników i duży efekt. To lubię! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. takiej w sklepie nigdy nie kupisz, obłędna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno granoli nie piekłam! Aż mnie coś tchnęło heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. z ryżowych jeszcze nie miałam okazji próbować! do tego smak morelowy - nie mogła nie smakować! masz może jeszcze trochę? chętnie przygarnę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O granoli z płatków ryżowych jeszcze nie słyszałam. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Granola morelowa! Zdecydowanie jestem ciekawa jej smaku i na pewno coś na kształt tego... zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na taką mocno crunchy :) Też mam paczkę płatków ryżowych. Solo mi nie smakują, ale w takiej odsłonie z pewnością je zmęczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O! Takiej jeszcze nie robiłam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ech, a ja robię tą moją granolę już mln dni;D w końcu zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam! ciekawy smak :) u mnie konfitura gruszkowa z wanilią nadała smaku. Jedyna wada to, ze płatki sa twarde ale może po zalaniu ciepłym mlekiem będą lepsze :)

    OdpowiedzUsuń