piątek, 27 czerwca 2014

polędwica w sosie śliwkowym!

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad. Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym, z dodatkiem śliwek w occie i świeżego rozmarynu. Delikatna i aromatyczna. Jestem pewna, że Wam posmakuje! 






POLĘDWICA WIEPRZOWA ze śliwkami w occie
polędwica wieprzowa
pieprz cytrynowy
pieprz czarny
sól morska
ocet balsamiczny
świeży rozmaryn
owoce jałowca
ziele angielskie
śliwki w marynacie octowej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
Ryż Biały Halina
Polędwicę włożyć do miski, natrzeć octem balsamicznym, pieprzem czarnym i cytrynowym, solą, świeżym rozmarynem i owocami jałowca. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka . Patelnię zalać wrzątkiem (aby zebrał przyprawy, ocet oraz olej), przelać do garnka i dolać jeszcze tyle wody, aby polędwica była nią cała przykryta. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotować około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Miękką polędwicę wyciągnąć i delikatnie pokroić w plastry. Włożyć ponownie do garnka i dalej gotować, jeszcze przez kilkanaście minut. W tym czasie przygotować ryż (według instrukcji na opakowaniu). Gotowy ryż wyłożyć na talerz, razem z polędwicą. Na mięso wyłożyć śliwki w occie. Podawać.

7 komentarzy:

  1. Cześć:) Może potrzebujecie jakieś oleje, oliwę, produkty bio
    Mam do rozdania kupony rabatowe z Zielonego Nurtu o treści MA12805P Z tym kuponem otrzymasz 10 zł w sklepie internetowym www.zielonynurt.pl
    Polecam wypróbowanie ich produktów. Marta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie, coś innego też, koleżankoooo moja:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetnie wygląda. Naprawdę przepysznie <3

    http://perfekcjajestwcenie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. I always spent my half an hour to read this web site's posts everyday along with a mug
    of coffee.

    Feel free to visit my homepage: conditioning service

    OdpowiedzUsuń