niedziela, 15 czerwca 2014

parfait z truskawkami i rabarbarem!

Truskawki w tym roku mnożą się i mnożą, a końca nie widać. Ale to dobrze, to bardzo dobrze! Korzystam, póki mogę, czasem brzuch już pęka, ale truskawkom odmówić nie potrafię. Dlatego lądują również w dzisiejszym śniadaniu. W duecie z rabarbarem, który prosił już o zjedzenie. Owocom towarzyszy aksamitny krem z jogurtu naturalnego i serka mascarpone. Całość polana miodem. Słodko-kwaśny poranek. Na słodko-kwaśne nastroje.



PARFAIT Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
Przepis (jedna porcja):
100g jogurtu naturalnego
100g mascarpone
garść truskawek
łodyga rabarbaru
2-3 łyżki (płynnego) miodu
Rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać wodą i gotować, aż do miękkości. Gotowy rabarbar odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Jogurt naturalny wymieszać z serkiem mascarpone. Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pokroić w plasterki. W wysokiej szklance układać warstwami: jogurt z mascarpone, truskawki, jogurt z mascarpone, truskawki, rabarbar. Całość polać miodem. Podawać.

10 komentarzy:

  1. Lubię takie słodko-kwaśne smaki, szczególnie jeśli chodzi o owoce właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozumiem o czym mówisz, trudno oprzeć się tak pięknym truskawkom :) dzisiejsze zestawienie w twoim śniadaniu to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam podobnie- zjadłam już tyle truskawek, że aż się dziwię, że wciąż mogę na nie patrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zjadłam już w tym roku tyyyle truskawek, a jeszcze nie mam ich dość :) takie śniadanie wywoła uśmiech na twarzy nawet w pochmurny dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki + mascarpone :)mmmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z rabarbarem nie miałam okazji skosztować, ale nic straconegooo, póki są....jedziemy;)

    OdpowiedzUsuń