czwartek, 8 maja 2014

zielono-czerwona sałatka!

Uwielbiam wiosnę. Uwielbiam wiosenne sałatki! Kolorowe, zdrowe, pełne smaku i witamin, tak apetycznie chrupiące! Tym razem w misce przeważa kolor czerwony i zielony, chociaż pojawia się też akcent czarno-biały. Jest rukola, z którą naprawdę warto się zaprzyjaźnić, bowiem jest źródłem wielu witamin i minerałów, zwiększa naszą odporność, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, a przede wszystkim jest bardzo smaczna! Ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Oprócz rukoli w sałatce znajdziecie czerwoną paprykę, zielony groszek, oliwki w dwóch kolorach oraz ogórka konserwowego. Całość dopełnia jogurtowo-musztardowy sos, który idealnie zgrywa się z pozostałymi składnikami. Róbcie i chrupcie! Dla zdrowia, dla smaku! 




ZIELONO-CZERWONA SAŁATKA
Przepis (jedna porcja):
50g rukoli (dwie garści)
1 czerwona papryka
czarne oliwki
zielone oliwki
4 ogórki konserwowe
3 łyżki groszku konserwowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz czarny (do smaku)
Rukolę opłukać, delikatnie osuszyć i umieścić w misce. Paprykę umyć, pozbyć się gniazda, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w grubsze plastry. Wszystkie warzywa: paprykę, ogórki, groszek, oraz oliwki wyłożyć na rukolę. Przygotować sos: jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Podawać. 

14 komentarzy:

  1. trochę znane smaki, trochę nie, ale jest kolorowo i to lubię :)
    Wiosna pełna jest nowości po ziemi-trzeba z nich korzystać!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny dobór składników ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam oliwki w składzie sałatek. Zaraz mają dla mnie wyższą rangę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za oliwkami, ale moja rodzina wręcz przeciwnie, więc może zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, powinnam yo pokazać mami e- że nie tylko ja zjadam całą paprykę na raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A coś w tym złego, czy dziwi tak po prostu? :D

      Usuń
    2. a to ciekawe, że kogoś może to dziwić!

      Usuń
  6. Zdrowa i smaczna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sałatka dla mnie idealna! tyle warzyw i kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczna, tylko dla mnie bez oliwek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. rukolę wymienię na inne zielsko :-)
    pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lato jest lepsze! a najlepsza jest zima, o!:))

    Chociaż ta Twoja sałatka... kolorowa aż żal zjadać, co w moim przypadku łączy się z oliwkowo-rukolową niechęcią, ale wiesz co? jest taka... elagancko podana, to fajny pomysł na prostą, a zarazem 'ładną' przekąskę dla gości na przykład^

    OdpowiedzUsuń