środa, 14 maja 2014

szparagi w sezamie!

Tak, znowu szparagi! Ale korzystam, póki mogę, póki jest na nie sezon! Najprościej, najszybciej, najsmaczniej. Trzy razy: 'naj'. Zielone szparagi podduszone na maśle, pokryte chrupiącym sezamem. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia! O każdej porze dnia. Ale tylko o tej porze roku, więc nie zwlekajcie, posmakujcie tych warzyw!




ZIELONE SZPARAGI W SEZAMIE
Przepis (jedna porcja):
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 łyżeczka masła klarowanego
2 łyżki sezamu
sól, pieprz czarny
Szparagi opłukać chłodną wodą. Odłamać zdrewniałe (czyli białe oraz jasnozielone) końce łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić szparagi, podduszać na małym ogniu, przez 3-4 minuty. Dodać sezam, sól i pieprz, dusić jeszcze przez kolejne 5 minut, delikatnie mieszając, aby sezam dokładnie przylepił się do szparag. Gotowe szparagi przełożyć talerz. Podawać.

12 komentarzy:

  1. Szykuję się na szparagi i szykuję. Nigdy ich jeszcze nie jadłam i nie wiem czy ich smak mi odpowie. Muszę w końcu spróbować, dlatego nie mam nic przeciwko przepisom na wykorzystanie ich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nadal nie kupiłam.. nadal boje się, że źle je przyrządzę, że coś nie tak..
    Więc podziwiam wyczyny i zazdroszczę konsumpcji ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie próbowałam nigdy, wczoraj zrobiłam sobie potrawkę ze szparaga z cukinia i selerem naciowym.mniam pychota :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze co szparagom można zrobić- usmażyć na maśle ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. My też trzepiemy sezon na maksa ;) bardzo mi się Twoja wersja podoba, bardzo! Dziś takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja polubiłam się ze szparagami i nawet myślałam, czy je podać z sezamem ostatnio :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis na szparagi
    Dziś go spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o! w tym sezonie muszę w końcu spróbować szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. akurat mama wczoraj kupiła mi białe, ale myślę, że też jakoś podobnie je wykorzystam :) uwielbiam te sezonowe warzywa!

    OdpowiedzUsuń
  12. Całe życie zwlekam z poznaniem szparagów... błąd!

    OdpowiedzUsuń