sobota, 17 maja 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: drożdżowe ciasto z truskawkami!

Są, nareszcie są! Truskawki, nasze polskie, już słodkie, już smaczne. A jak truskawki to musi być ciasto! Drożdżowe. Puszyste. Ciasto, które na myśl przywodzi dzieciństwo. Ciasto numer jeden, na które przepis przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Takie piekła babcia, takie piekła mama, takie piekę ja.




DROŻDŻOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna blaszka prostokątna):
350g mąki pszennej
50g drożdży
60 ml mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 kostki masła
szczypta soli
500g świeżych truskawek
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania blaszki)
W naczyniu miksującym wymieszać drożdże, 1 łyżkę cukru, 100g mąki i ciepłe mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, temperatura 40 stopni. Włączyć. Dodać jajka, resztę cukru, mąki oraz szczyptę soli. Nastawić: obroty 10C, czas 2 minuty. Włączyć. Dodać rozpuszczone masło (lekko ostudzone), nastawić: obroty 10C, czas 2 minuty.  Włączyć. Wyłożyć ciasto na stolnicę, zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do blaszki, rozłożyć równomiernie. Na wierzchu ułożyć truskawki (umyte i pozbawione szypułek). Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.

8 komentarzy:

  1. na prawdę już, nasze? :O
    jakoś wcześnie.. ale takim ciachem bym nie pogardziła, ni trochu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przepisy z pokolenia na pokolenie są cudowne i lepsze od tych wyszukanych :-)
    Jeśli z truskawkami i na dodatku moje ulubione drożdżowe to porywam przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ... czyli doskonałe ciasto z owocami. To jest klasyka letniego gatunku, najbardziej lubię te z malinami i chociaz za latem nie wiadomo jak nie tęsknię, to za takimi smakami - owszem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pysznie i naprawdę przywołuje wspomnienia letnich, popołudniowych dni na babcinej działce. A do tego kompot z rabarbaru:). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda... Powalająco! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze polskich nie widziałam, u mnie na razie drożdżowe właśnie w tym stylu, ale z mrożonych:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jaką blachę? Ile cm?

    OdpowiedzUsuń