poniedziałek, 12 maja 2014

ryż zapiekany z mięsem, szparagami i groszkiem!

Szparagi! Nareszcie zaczął się sezon na szparagi! Uwielbiam to warzywo, zresztą chyba ciężko spotkać osobę, która ich nie lubi, mam rację? Pojawia się jednak pytanie: białe, czy zielone? Osobiście ciężko mi sie zdecydować, ale jeśli już musiałabym wybierać to stawiam na zielone. W dzisiejszym wpisie szparagi królują w towarzystwie ryżu, zielonego groszku oraz aromatycznego mięsa, podsmażanego wcześniej w occie balsamicznym. A to wszystko zapieczone pod jajeczno-jogurtową pierzynką. Coś pysznego, chcę dokładkę! (Chociaż to obiad, a nie śniadanie, to dzielę się z Wami przepisem, bo jest zbyt smaczny, aby tego nie zrobić.)





RYŻ ZAPIEKANY Z MIĘSEM, SZPARAGAMI I ZIELONYM GROSZKIEM
Przepis (dwie porcje):
100g Ryżu Białego Britta
200g łopatki wieprzowej
6 zielonych szparag
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz czarny
1 (duże) jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso wieprzowe pokroić w kawałki. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Połowę cebuli wrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić, aż zmięknie. Szparagi opłukać chłodną wodą. Odłamać zdrewniałe (białe i jasnozielone) końce łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić je nożem w około 2-centymetrowe kawałki. Dodać do podduszonej cebuli i trzymać na ogniu przez około 5 minut, aż szparagi również nieco zmiękną i woda wyparuje. Gotowe szparagi i cebulę przełożyć do miski, delikatnie wymieszać z groszkiem konserwowym. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pozostałą część cebuli, dodać mięso. Pod koniec smażenia przyprawić papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem, dolać ocet balsamiczny. Trzymać na małym ogniu jeszcze przez około minutę. Gotowy ryż odcedzić. W kubku roztrzepać jajko, wymieszać z jogurtem naturalnym. Ryż rozłożyć do naczynek żaroodpornych. Na ryż nałożyć szparagi z groszkiem oraz mięso. Całość zalać jajkiem z jogurtem. Na wierzch wyłożyć jeszcze warzywa i mięso. Zakryć. Piec w piekarniku, w 180 stopniach (opcja grzania: termoobieg) przez 30 minut. Po tym czasie naczynka odkryć, temperaturę zmniejszyć do 150 stopni (opcja grzania: góra i dół) i piec jeszcze przez około 10 minut. Wyjąć i podawać gorące.

KOCHANI! DZISIAJ O 10:30, W RADIO KATOWICE, BĘDZIE MOŻNA POSŁUCHAĆ, CO MAM DO POWIEDZENIA NA TEMAT MOJEJ PASJI DO GOTOWANIA ORAZ MOJEGO UDZIAŁU W PROGRAMIE "8 SMAKÓW EUROPY"! ZAPRASZAM WAS SERDECZNIE NA AUDYCJĘ, BĄDŹCIE RAZEM ZE MNĄ, LICZĘ NA WAS! 

8 komentarzy:

  1. A ja przy okazji zwróciłam jeszcze na ładny garnek do zapiekania :) W którym danie się prezentuje podwójnie ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne naczynia do zapiekania, gdzie takie upolowałaś?
    mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne garnuszki do zapiekania: ) A dania ze szparagami zawsze są pyszne; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny garnuszek! Zapiekane pyszności w nim masz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrawa super a garnuszek genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie kociołki są najlepsze! Lecę po szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na połączenie ryżu i szparagów :)

    OdpowiedzUsuń