środa, 7 maja 2014

polenta z burakiem, pomarańczą i bryndzą!

Dawno nie jadłam kaszki kukurydzianej, oj dawno. Postanowiłam do nadrobić! W sposób szczególny, ponieważ po raz pierwszy pojawia się u mnie polenta w wersji wytrawnej. I muszę przyznać, że taka chyba odpowiada mi jeszcze bardziej, niż w wersji słodkiej. Polencie zapewniłam towarzystwo pomarańczy, sera bryndza, pieczonego buraka i rozmarynu. Jakie to było dobre! Jakie to miało piękne kolory! A do tego, ile to zdrowia i witamin! 




POLENTA Z BURAKIEM, POMARAŃCZĄ i BRYNDZĄ
Przepis (jedna porcja):
3 łyżki kaszki kukurydzianej
200ml wody
1 burak
1 pomarańcza
50g sera bryndza
szczypta pieprzu czarnego
gałązka świeżego rozmarynu
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Buraka umyć, przekroić na ćwiartki, każdą owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. W tym czasie pomarańczę umyć, podzielić na dwie części. Z pierwszej połówki wycisnąć sok. Drugą połówkę pomarańczy pokroić w kawałki. Do rondelka wlać wodę i sok wyciśnięty z pomarańczy, wrzucić gałązkę rozmarynu. Zagotować. Stopniowo dodawać kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Pod koniec doprawić czarnym pieprzem, wyjąć gałązkę świeżego rozmarynu i wyrzucić. Gotowego buraka wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, delikatnie obrać i pokroić w kawałki/plastry. Polentę przełożyć do miseczki. Na wierzch wyłożyć pokrojoną pomarańczę, buraka oraz ser bryndza. Podawać na ciepło.

19 komentarzy:

  1. mogę sobie takie zamówić?? kiedy dostawa? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty nie jadlas dawno a ja w ogole! Ooo..
    Az żałuję patrząc na twoje danie.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo chciałam napisać! Wygląda bardzo zachęcająco ;)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam tej kaszki na wytrawnie, choć jej wersja na słodko jest moją ulubioną wersją kaszy. Ciekawe podanie. Może coś podpatrzę od ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to połączenie. Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale! jeśli smakuje tak samo, to muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie dziś też polenta tylko, że smażona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajne, oryginalne danie :D
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne te zdjęcia, a danie oczywiście świetne! jak w burakami to pewnie jeszcze lepsze :) koniecznie muszę spróbować polentę na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękna kompozycja, jak zawsze. dusza artystyczna z Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Każda nowa metoda na bryndzę bardzo mnie intryguje i kusi. Pięknie mi się ten zestaw wyobraża!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bryndza i rozmaryn pycha. Piękne kompozycje

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię tę kaszę z dodatkiem pomarańczy :) Pyszna jest również gotowana z dodatkiem startej pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm... bardzo fajne połączenie :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ładnie podane; ))

    OdpowiedzUsuń
  15. a moja leży w szafce i też czeka i patrzę na nią non stop, ale jakoś nie mam pomysłuuuu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na "pierwszy raz" z kaszką kukurydzianą polecam:
      1) gotowaną na mleku, z cynamonem i jabłkiem
      2) gotowaną na soku pomarańczowym z kawałkami pomarańczy i cynamonem

      :))

      Usuń