wtorek, 20 maja 2014

jęczmienny pudding z pomarańczą, migdałami i cynamonem!

Ostatnio próbowałam pierwszy raz płatków gryczanych, dzisiaj próbuję, jak smakują płatki jęczmienne. I jestem nimi zachwycona! Te płatki to moc właściwości! Płatki jęczmienne pochodzą z pełnego przemiału. Dzięki temu są produktem zrównoważonym odżywczo. Są doskonałą propozycją na śniadanie, świetną alternatywą dla znanych wszystkim płatków owsianych. Mają delikatny i naturalny smak. Płatki jęczmienne posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze: spożywanie płatków jęczmiennych poleca się osobom zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Płatki jęczmienne mają bowiem właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Bogate w błonnik, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B stanowią cenne źródło wartości odżywczych. Poza tym świetnie działają na naszą urodę: bogate są w substancję zwaną niacyną (witamina PP), która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci. Płatki jęczmienne znane są również ze swych właściwości odchudzających.Zawarty w płatkach rozpuszczalny błonnik pokarmowy nie tylko bowiem przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, ale również reguluje i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. [źródło: http://www.ofeminin.pl] U mnie dzisiaj pudding jęczmienny, cynamonowy, podany z pomarańczą i płatkami migdałów. Delikatny, kremowy, słodki, zdrowy. Czyżby znowu śniadanie idealne?



JĘCZMIENNY PUDDING z pomarańczą, migdałami i cynamonem
Przepis (jedna porcja):
5 łyżek płatków jęczmiennych Halina
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka płatków migdałów
Płatki jęczmienne wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut, aż wsiąkną wodę. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać cynamon i cukier trzcinowy, zagotować. Trzymać na ogniu, aż płatki zgęstnieją (około 10 minut), co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotowe płatki zdjąć z ognia, ostudzić, przełożyć do pucharka. Pomarańczę obrać, pokroić w półplasterki, ułożyć na płatkach. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano wyjąć gotowy pudding i podawać.

14 komentarzy:

  1. osobiście za jęczmiennymi nie przepadam, ale zakochałam się w dzisiejszych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda ten pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pudding by się przydał-ten upał na zewnątrz! <3
    Aj, aj-uwielbiam takie kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię płatki jęczmienne :) Twoja wersja puddingu pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Na pewno spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie mi uświadomiłaś, jak wiele do wypróbowania jeszcze przede mną... :) płatki jęczmienne brzmią świetnie, a po tym wpisie wręcz MUSZĘ je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. dla mnie i tak lepsze są owsiane, do jęczmiennych jakoś się nie przekonałam, aczkolwiek myślę, że w twoim puddingu bym je bardzo polubiła :) słoneczna pomarańcza! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak tu miło, jesiennie zasmakowało mi!:)
    Widzę, że muszę dokupić kolejną puszkę na kolejne płatki^

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie apetycznie wygląda!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja bardzo lubię te płatki więc propozycja dla mnie boska :)
    i zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja tez lubie te platki za ich strukture podane z pomarancza super :) !

    OdpowiedzUsuń
  13. mam gdzieś w szafce upchnięte opakowanie płatków jęczmiennych i kompletnie nie wiem co z nimi zrobić, a puddingi z płatków uwielbiam, także będę musiała koniecznie spróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń