środa, 21 maja 2014

bazyliowy deser z truskawkami i bananem!

Majowe poranki to jedne z moich ulubionych. Nie ma przyjemniejszej pobudki od tej, która wywołana jest przez wpadające przez okno mocne promienie słoneczne. Nie ma przyjemniejszego widoku z samego rana niż ogromna miska truskawek, która wita mnie, gdy tylko wchodzę do kuchni. Nadszedł czas, na który z utęsknieniem czekam co roku. Nadchodzą smaki, za które tak kocham wiosnę i lato. Jest dobrze, a ja luuubię bardzo, gdy jest dobrze.




BAZYLIOWY DESER z truskawkami i bananem
Przepis (jedna porcja):
200g jogurtu naturalnego
100g mascarpone
3-4 listki świeżej bazylii
1 łyżeczka miodu
banan, truskawki
Świeżą bazylię opłukać, bardzo drobno pokroić, razem z miodem dokładnie zblendować/utrzeć. Dodać jogurt naturalny oraz serek mascarpone, dokładnie zmiksować. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Banana obrać ze skórki. Owoce pokroić w plasterki. Część owoców ułożyć na dnie wysokiej szklanki. Zalać bazyliową jogurtową masą, wyłożyć na wierzch resztę owoców. Deser schłodzić w lodówce. Wyjąć i podawać. 

10 komentarzy:

  1. Nie dość, że śliczny to jeszcze pyszny, a takie śniadanka są najlepsze :)))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie bazylii z truskawką jest świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne śniadanie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję tego połączenia smaków, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie tylko ty lubisz te chwile :) to cudowne kiedy z uśmiechem na ustach można powiedzieć - jest dobrze! :)
    wpadam na deser...jest dobry, yyy tzn. jest świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę odważyć się na połączenie bazylii z owocami...

    Majowe poranki?
    A ja na przekór wolę listopadowe, ciemne, mokre... ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo bardzo smacznie :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. mistrzyni eleganckiego podawania!

    OdpowiedzUsuń
  9. co za smaki! czekam na świeże truskawki i już nie mogę się doczekać takich koktajli :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale fajnie gęsty! lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń