sobota, 19 kwietnia 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: gryczane ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe w zupełnie nowej odsłonie! Eksperyment, który zakończył się naprawdę smacznym sukcesem! To ciasto to wspaniały smak i samo zdrowie! Udane okazało się połączenie mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej, której jest w tym cieście najwięcej, i która nadaje mu lekko orzechowego posmaku. W cieście nie znajdziecie ani jednego jajka. Nie znajdziecie także ani grama cukru, a mimo to ciasto jest bardzo słodkie, a to wszystko dzięki rodzynkom i słodkiej pomarańczy. Co jeszcze? Korzenne przyprawy, olej sezamowy i oczywiście duuużo marchewki. A na wierzchu: kremowa korona, czyli krem twarożkowo-miodowy. Nie zastanawiajcie się nawet sekundy, biegnijcie szybko do kuchni i pieczcie! Nie pożałujecie! A przy okazji:

WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH KOCHANI! 



GRYCZANE PEŁNOZIARNISTE CIASTO MARCHEWKOWE
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (tortownica o średnicy 17cm):
Ciasto:
300g mąki gryczanej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
400g startej marchewki
1 pomarańcza
1/2szkl rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100ml oleju sezamowego
(+ do wysmarowania formy)
Krem:
200g białego sera
100g jogurtu naturalnego
2 łyżki (płynnego) miodu
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę gryczaną wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą, startą marchewką proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, ziarenkami wanilii, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wycisnąć sok z pomarańczy. Namoczone rodzynki umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 2 minuty - w tym czasie rodzynki powinny zostać zmiksowane na gładką masę. Dodać olej sezamowy oraz sok pomarańczowy. Ponownie nastawić maszynę: obroty 4, czas 15 sekund. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Tortownicę wysmarować olejem sezamowych. Masę na ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. W tym czasie przygotować krem: ser biały zblendować razem z jogurtem naturalnym i miodem. Kremem udekorować ciasto.

22 komentarze:

  1. ooo.. nie wiem, czy bez cukru by mi tak smakowało, ja chyba dodałabym ciut miodu.. ale własnie! Może 1szy kawałek w oryginale, a potem można modyfikować :)
    Wygląda pieknie.. no i ta patera!!! <3 <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to ciasto jest słodkie, nawet bardzo! rolę cukru pełnią zblendowane rodzynki, poza tym twarożek jest miodowy :) także bez obaw, słodyczy w tym cieście nie brakuje :)

      Usuń
  2. wygląda znakomicie ! ciekawa jestem smaku , bo nigdy nie miałam okazji jeść marchewkowego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pogardziłabym takim ciastem w ramach urodzinowego tortu. Wygląda naprawdę ładnie... uwielbiam narchewkowe wariacje w kuchni, nie tylko na słono:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest i przepis na ciacho! akurat dostałam mąkę gryczana, więc długo z wypiekiem zwlekać nie będę - uwielbiam marchewkowe! wspaniale wygląda :)
    Wesołego Alleluja kochana! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. taka Magda w kuchni to skarb. zazdroszczę Twojej rodzinie wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wersje bez kremu zrobie. Przepis brzmi jak milion dolarow!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się wspaniale, pięknie ta biała pierzyna wygląda.

    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fenomenalne! :D wygląda bosko, jak z cukierni :)
    udanych świąt Ci życzę :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędne ciacho:)
    Bardzo kreatywne ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się, że jest takie wysokie: ))
    Wesołych Świąt Ci życzę!; *

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie też miało być marchewkowe, ale byłoby już za dużo ciast, więc odpuściłam :P Pięknie wygląda, wesołych ! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie kiedyś zrobię, bo wygląda obłędnie :)
    U mnie niestety na święta kaloryczny sernik, mam nadzieję, że jakoś przeżyję :)

    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, obłedne!
    Wesołego Jajka życzę :)
    i zapraszam na przeraźliwie słodkiego mazurka, na ostatnią chwilę! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentacja na medal. A gryka z marchewką u mnie zaraz po bananie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe takie marchewkowe, ciekawa jestem smaku tego gryczanego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak smakuje tak samo wspaniale jak wygląda, to ogromne gratulacje!;)
    Wesołego Alleluja!;)

    OdpowiedzUsuń
  17. jak bez nabiału? krem ma twaróg i jogurt!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, krem tak, ale chodziło mi o samo ciasto, może źle to rzeczywiście ujęłam.

      Usuń