wtorek, 15 kwietnia 2014

pstrąg, cytrynowe risotto i pieczone pomidory!

Dzisiaj znowu mam dla Was propozycję zupełnie nieśniadaniową, ale mam nadzieję, że i na takie obiadowe pomysły znajdą się tutaj chętni. Obiad w nieco wakacyjnych, letnich klimatach. Połączenie kuchni polskiej oraz chorwackiej. Nigdy nie byłam w Chorwacji, czego bardzo żałuję i mam nadzieję, że kiedyś to jeszcze nadrobię. Słońce, morze, plaża, kto nie chciałby się tam znaleźć? Najlepiej teraz, zaraz, już! Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze smaczna kuchnia. Chorwaci rozsmakowują się ponoć w daniach rybnych, więc ich kuchnia jak najbardziej przypada w gusta mojego podniebienia. Zanim wybiorę się w realną podróż do Chorwacji, odtwarzam jej smaki we własnej kuchni. Smażony pstrąg (aby było jeszcze bardziej w chorwackich klimatach polecam zastąpić pstrąga inną rybą: najlepiej doradą) z imbirem i oliwkami, do tego niezwykle aromatyczne, cytrynowe risotto dopełnione parmezanem oraz pieczone pomidory - prosto i smacznie, czyli tak, jak w chorwackiej kuchni być powinno. 



PSTRĄG PO CHORWACKU
Przepis (jedna porcja):
1 świeża dorada
kilka zielonych oliwek
1 łyżeczka startego imbiru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
+ mąka (do obtoczenia), olej (do smażenia)
Oczyszczoną rybę skropić sokiem z cytryny, posypać z obu stron solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć oliwki, startą skórkę z cytryny i starty imbir. Tak przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Zamarynowaną rybę obtoczyć w mące i piec na rozgrzanym oleju przez około 10 minut z każdej strony. 

CYTRYNOWE RISOTTO
Przepis (jedna porcja):
1/2szkl ryżu arborio
150ml wytrawnego białego wina
250ml bulionu drobiowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
20g startego parmezanu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżka masła
Masło rozgrzać na patelni. Wsypać suchy ryż i smażyć, aż do zeszklenia. Wlać białe wino, trzymać na średnim ogniu, aż wino całkowicie odparuje. Wlać bulion oraz sok z cytryny. Trzymać na ogniu, aż ryż całkowicie wsiąknie płyn. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i starty parmezan. 

PIECZONE POMIDORY
Przepis (jedna porcja):
2 (średnie) pomidory
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
1/2 łyżeczki oregano
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, dokładnie oczyścić z gniazd. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Posypać cukrem, solą, pieprzem, oregano. Skropić oliwą z oliwek. Piec przez około 45 minut, co jakiś czas ostrożnie mieszając. 


20 komentarzy:

  1. jedźmy razem do Chorwacji! jeść ryby ahoj! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super artykuł i podejście do tematyki. Polecamy do rybki zdrową mate green. Zapraszamy na blogi www.yerbastory.pl, www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Super artykuł i podejście do tematyki. Polecamy również zdrową mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja miłośniczka ryb zawsze jestem chętna na takie przepisy! :D Brakuje mi już pomysłów na podanie ryby, a taka opcja bardzo smakowicie wygląda! Pieczoną rybkę uwielbiam, risotto także, więc trzeba połączyć to w całość! :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ryby! są takie zdrowe i pyszne. jakoś tak Twoje danie skojarzyło mi się z nad morzem, a to, wg mnie, najlepsze skojarzenie dla rybnych dań :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepiej!! Zjadłabym dziś z wielka chęcią taki obiad ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. wstawiasz tu takie pyszności, że automatycznie robię się głodna! uwielbiam ryby, a ostatnio jakoś rzadko takie na obiad jadam. czas to zmienić, bo nie ma co zwlekać z tym by tyle zdrowia i świetnego smaku sobie zaserwować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie pstrąg bez cytrynki nie istnieje <3
    A pieczone pomidory musiały być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  9. ryba z imbirem? nigdy nie jadłam, a brzmi sensownie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewidentnie z doskonałym daniem z drogiej restauracji to danie mi się kojarzy. Wątpię, żeby udało mi się takie cudo w domu wyczarować, chociaż może jak będę w posiadaniu pstrąga to spróbuję :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) taki komentarz to niesamowity komplement jest dla mnie! dziękuję!
      niemniej to danie wcale nie jest trudne, nie obawiaj się, spróbuj :)

      Usuń
  11. o rajciu, taka ryba robi wrażenie!
    pieknie podana, piękne zdjęcia, a smak na pewno genialny!
    zjadłabym taki obiad wspólnie z Tobą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zabrzmi to głupio, to co teraz powiem, ale... rzadko ryba na talerzu wygląda na rybę. Zazwyczaj przypomina rybę, bo wszyscy wiedzą, że to ryba, ale rzadko po prostu jest sobą, wygląda jak ryba... w całości :D

    Jak Twoja!

    :))

    OdpowiedzUsuń
  13. ale super podane , jak w restauracji i kojarzy sie z wakacjami nad morzem <3

    OdpowiedzUsuń
  14. mi wystarczą pieczone pomidory i risotto, piękne danie

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam taką rybę! jak tylko pojawia się w lidlu ryba w całości to biorę bez namysłu, a szczególnie na grilla ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. dobra rybcia nie jest zła ! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ apetycznie wygląda ten pstrąg!

    OdpowiedzUsuń