środa, 9 kwietnia 2014

hiszpańska tortilla!

Tortilla española, czyli tortilla ziemniaczana, to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie, lub surowych. Jeśli chodzi o dodatki - co, kto lubi! To danie jest banalne w przygotowaniu, niezwykle smaczne i sycące. Do przygotowania tortilli najlepiej używać patelni żeliwnej, ponieważ idealna tortilla to taka, która pieczona jest w piekarniku. Jeśli jednak takiej nie macie, trzeba po prostu uzbroić się w odrobinę więcej cierpliwości i ostrożności - tortillę można w całości smażyć pod przykryciem, wymaga to jednak nieco więcej czasu i uwagi, aby nie przypalić spodu. Tortilla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być podawana o każdej porze: na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska.




TORTILLA z salami, serem i oliwkami
Przepis (jedna duża porcja):
3 (średnie) surowe ziemniaki
3-4 jajka
3 łyżki śmietany 12%
50g salami
30g sera Manchego
30g czarnych oliwek
1 cebula dymka
1/2 cebuli czerwonej
szczypiorek (do posypania)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
+ olej rzepakowy (do smażenia)
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej (około 70-100ml) i podsmażyć na nim ziemniaki, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić. Na drugiej patelni podsmażyć (również na oliwie) drobno posiekaną cebulę czerwoną, cebulę dymkę oraz pokrojone w cienkie plasterki salami Chorizo. W międzyczasie jajka roztrzepać w miseczce, dodać śmietanę, sól, pieprz, papryką słodką i ostrą. Dołożyć pokrojone w talarki czarne oliwki oraz drobno starty ser. Gdy ziemniaki będą już gotowe, dodać do nich podsmażoną cebulę i salami. Następnie zalać wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż jajka sie zetną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Dobrze ściętą tortillę włożyć do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch całkowicie się zetnie i lekko przyrumieni. Gotową tortillę wyjąć, posypać szczypiorkiem i podawać. Można ją kroić w trójkąty, jak pizzę, jednak najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni. Jako dodatek do tortilli świetnie nada się domowy sos pomidorowy lub czosnkowy.

20 komentarzy:

  1. Wszystko pysznie, tylko te ziemniaki... musiałabym zdjąć, toleruję je tylko w zupie :D ale wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez ziemniaków to już nie będzie tortilla. niestety, ale to kluczowy składnik ;-)

      Usuń
  2. zdrowe, szybkie, kolorowe i proste w przygotowaniu - nie może być lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie wygląda ta tortilla. Przypomina mi wielkiego placka ziemniaczanego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wygląda! widziałam ostatnio przepis na taką tortillę, ale chyba...irańską, niemniej jednak spróbuje kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych ziemniaków ! tortilla wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ją i często robię, bez mięsa oczywiście. polecam z porem i fetą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie uraczyłbym taką domowników, ja za ziemniakami i salami delikatnie mówiąc- nie przepadam. Niemniej prezentacja dania na medal. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie frittaty! Bo zwykle tak je nazywam, w sumie nie wiedziałam że to tortille, dla mnie tortilla to placek z mąki ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też za ziemniakami nie przepadam, jednak w tym daniu.. no nie może się bez nich przecież obyć! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słoneczna tortilla - takiej to ja nie odmówię :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda absolutnie cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  12. od dawna już za mną chodzi, aby ją zrobić, ale zebrać się nie mogę:P

    OdpowiedzUsuń
  13. na śniadanie raczej bym nie zjadła, ale obiad?
    Bardzo chętnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na śniadanie to chyba tylko w Hiszpanii :D ... bo ja też bym się nie odważyła :D

      Usuń
  14. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thanks for providing this information.


    My weblog ... weather winter park

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam ją od pierwszego spróbowania w Hiszpanii :)

    OdpowiedzUsuń