piątek, 18 kwietnia 2014

bananowo-lawendowe parfait!

Duet banana i lawendy pokochałam już jakiś czas temu i z wielką przyjemnością oraz smakiem znowu do niego wracam. Wraca wiosna, wracają smaki. Tym razem aksamitne parfait: jogurt naturalny, bananowo-lawendowy mus, całość posypana płatkami migdałowymi. Delikatnie, kremowo, naturalnie słodko. Tak, jak lubię.


BANANOWO-LAWENDOWE PARFAIT
Przepis (jedna porcja):
300g jogurtu naturalnego
1 banan
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
garsć płatków migdałowych
Banana obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki, zblendować razem z suszoną lawendą, na gładki mus. Do wysokiej szklanki nałożyć jogurt naturalny, a następnie bananowo-lawendowy mus. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki i schłodzić przez około godzinę. Wyjąć i podawać.

18 komentarzy:

  1. nie przepadam za takimi musami, ale chyba sprawię mojej mamie na śniadanie. są tu same jej ulubione składniki :) dzięki!;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bananimy! ;)
    Z lawendą jeszcze nie próbowałem (za krótko ją mam), ale dodałbym ciut soku z cytryny - wtedy mus by nie ściemniał :]

    OdpowiedzUsuń
  3. ja duetu banana i lawendy jeszcze nie próbowałam, ale teraz już wiem, że warto! to parfait przepysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie delikatny jest! sprawię sobie, niech no tylko ten banan mi dojrzeje

    OdpowiedzUsuń
  5. haha.. dzisiaj jest lawenda :D
    Ale połączenie intrygujące!
    Banana uwielbiam, a czy lawendę? To się okaże.. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli lawenda smakuje lepiej niż pachnie - a zapachu znieść nie mogę! - to duet z bananem może być udany:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pokochałaś? To ja też muszę spróbować tego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lawenda to dla mnie mimo wszystko zapach pościeli i kosmetyków. I mimo kilku eksperymentów kulinarnych chyba wole pozostać przy mniej jedzeniowym wykorzystaniu jej ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne połączenie :) Lubię dodatek lawendy :) Musiało świetnie smakować

    OdpowiedzUsuń
  10. Dodatek lawendy jest wspaniały ale nie można z nim przesadzić, bo potem całe danie smakuje jak mydło hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak jest banan to biorę w ciemno :D
    tylko tej lawendy bym mniej dodała, bo już raz z nią przesadziłam (;

    OdpowiedzUsuń
  12. tak ! muszę kupić lawendę obowiązkowo !
    jak zawsze zachwycasz mnie parfaitem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawi mnie ta lewenda, tym bardziej że widzę ją w posiłkach już nie pierwszy raz. Skąd masz swoją?

    OdpowiedzUsuń
  14. Duet zdecydowanie dobrany w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, super! Radosnych Świąt;)

    OdpowiedzUsuń