sobota, 8 marca 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: borówki w ryżowym cieście!

Babcine słoiczki wypełnione pysznościami. Uwielbiam wchodzić do spiżarnii, zaglądać na drewniane półki, sięgać ręką po te magiczne słoiczki. Magiczne, bo skrywają w sobie smaki i zapachy przeszłości. Słonecznych, wakacyjnych dni; jesiennych wędrówek do lasu, zimowych wieczorów. Dzisiaj wybieram porę roku: lato. A dokładnie słoiczek z napisem: borówki w cukrze. Będzie dziś słodko. Przecież sobota w końcu!



BORÓWKI W RYŻOWYM CIEŚCIE
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
60g mąki ryżowej
100ml mleka
1 (średnie) jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2szkl borówek w cukrze (u mnie: babcine)*
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę, mleko, jajko i proszek do pieczenia umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 2, czas 1 minuta. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą masę. Borówki ułożyć na dnie kokilki/naczynkua żaroodpornego. Całość zalać ryżowym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać ciepłe.
*można użyć świeżych/mrożonych borówek, jednak wtedy należy dodatkowo posłodzić ciasto

20 komentarzy:

  1. Moja babcia też robi borówki w cukrze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. eee... zrobiłaś też kokilkę dla mnie, prawda?! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak smakuje ta mąka? zastanawiam się czy nie kupić jej czasem, widziałam ostatnio w sklepie :)
    borówki babci - tego smaku lata nic nie zastąpi, już niecierpliwie nie umiem się go doczekać, a wtedy zrobię dużeee zapasy na kolejne pory roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest świetna, ciasto wychodzi bardzo delikatne, w smaku przypomina biszkopt :)

      Usuń
    2. w takim razie nie ma na co czekać, następnym razem trafi do koszyka ;)

      Usuń
  4. Też uwielbiam takie domowe przetwory :) Co prawda moja babcia jest antykulinarna, ale chętnie korzystam ze słoiczków mamy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale przepięknie wyglądająca mozaika :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda idelnie i te połączone kolorki z borowek pycha , speedcook fajna sprawa <3

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku nie odpuszczę - zrobie porządne zapasy owoców latem, a jesienią dyni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Babcine przetwory są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo, właśnie sobie myślałam jak dobrze wykorzystać tą mąkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ładnie wyrosło!: ) No i te babcine borówki...<3

    OdpowiedzUsuń
  11. byłam pewna, że to jakieś wytrawne danie z serem i szpinakiem, a tu takie zaskoczenie - borówki i mąka ryżowa :D ale lubię te smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. To coś dla mnie! :) Kocham ryż i borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. włamię Ci się kiedyś do tej spiżarni, oj włamię! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny pomysł! Pojawi się u mnie na pewno ! <3
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany jak to bosko wygląda! I borówki <3 Latem mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń