wtorek, 18 marca 2014

schab pieczony w warzywach!

Pyszne, niezwykle aromatyczne mięso wieprzowe, pieczone z warzywami, podane z białym ryżem, ale równie dobrze można podać je z ziemniakami lub kaszą. Idealna propozycja na smaczny obiad. Smaczny i pożywny przede wszystkim. Zachwyceni będą wielbiciele mięsa, ale nie tylko, bowiem nie brakuje tu również warzyw: pieczona marchewka, seler i pietruszka to idealni towarzysze dla tego mięsa. Obiad, że palce lizać! Smacznego!



SCHAB PIECZONY W WARZYWACH z białym ryżem
Przepis (10-12 porcji):
1,5kg schabu
ocet balsamiczny
4 marchewki
4 pietruszki
1 (średni) seler
sól i pieprz czarny
kilka gałązek rozmarynu
kilka gałązek tymianku
3 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
3 łyżeczki oregano
3 ziarna jałowca
2-3 ząbki czosnku
+ Ryż Biały Długoziarnisty Halina
Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie). Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Podawać z białym ryżem.

10 komentarzy:

  1. Coś jak ryba po grecku tylko schab:D
    Mnie by pasowało:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm, nieee, do ryby po grecku bym tego nie porównała :D zupełnie inne smaki :D

      Usuń
  2. fajne danie, chętnie zrobiłabym swoim żarłokom:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi tez sie skojarzylo z ryba po grecku! Ale to bardziej przez wygląd. Smak z pewnością inny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam schab taki odpowiednio przyprawiony. Z warzywkami to już bajka!

    OdpowiedzUsuń
  5. co prawda nie przepadam za schabem, ale zachwyciło mnie to jak podałaś to danie - pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł akurat dzisiaj będę robić schabowe więc wykorzystam pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na podanie i doprawienie :) Ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czuję się wywołana do tablicy, jako zdeklarowana mięsożerka:)) I jako przedstawicielka tej części ludzkości- owszem, czuję się również zachwycona Twoją propozycją schaaaabowąąą!:)

    OdpowiedzUsuń