wtorek, 4 marca 2014

pomidorowe muffiny z cebulową kruszonką!

Karnawał dobiega końca, więc dzisiejszy wieczór to ostatni moment na świętowanie! Jeszcze zdążycie! A jeśli planujecie karnawałową imprezę to nie może na niej zabraknąć przekąsek, prawda? Idealnie sprawdzą się więc w takiej roli wytrawne muffiny. Zresztą nie tylko na imprezę będą idealnie - można je bowiem zjeść na śniadanie, na kolację, a nawet jako dodatek do obiadu. Dlatego, czy to jeszcze karnawał, czy nie - koniecznie upieczcie sobie takie muffiny! Pomidorowe, z cebulową kruszonką. Są lekkie, puszyste i delikatnie kremowe. Muffiny zostały zrobione przy użyciu Oleju Beskidzkiego Spółki Bielmar, który jest olejem rzepakowym, a więc są źródłem wielu cennych witamin. Olej rzepakowy odznacza się wysoką wartością odżywczą ze względu na zawartość wielu cennych składników. Jako składnik ciasta sprawdza się idealnie. Oprócz walorów zdrowotnych odznacza się również sporymi walorami smakowymi, nadając muffinom puszystą strukturę i posmak, który świetnie (pysznie!) komponuje się z resztą składników.



POMIDOROWE MUFFINY Z KRUSZONKĄ cebulową
Przepis (12 muffinek):
Ciasto na muffiny:
1/2szkl Oleju Beskidzkiego
2szkl mąki pszennej
2 (duże) jajka
2 łyżeczki soli
50ml mleka
200g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g suszonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Cebulowa kruszonka:
1 (duża) cebula
100g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotować ciasto na muffiny: w jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę słodką i ostrą, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej, jogurt, mleko i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Suszone pomidory drobno posiekać. Mokre składniki dodać do suchych, dodać też posiekane suszone pomidory, całość dobrze wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Przygotować cebulową kruszonkę: cebulę obrać i poszatkować. Umieścić w miseczce. Dodać mąkę, sól, pieprz i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć masło z resztą składników, aż powstaną grudki ciasta. Do foremek na muffiny rozlać ciasto. Wierzch posypać cebulową kruszonką. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut.

21 komentarzy:

  1. ej no one mają cudowny ten kolor, cudowny! :)
    I ta kruszonka z wierzchu-wszystko mnie w nich ciekawi, wszystkoo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam prażoną cebulkę, więc ta cebulowa kruszonka to chyba coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne muffinki! Muszę takie zrobić... ta cebulowa kruszonka jest super!

    OdpowiedzUsuń
  4. pozostaje mi tylko napisać, mając gwiazdki w oczach "muszę to zrobić"!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam suszone pomidory! coś czuję, że te muffinki podbiłyby moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiesz że nigdy nie jadłam jeszcze wytrawnych muffinek! Kusisz mnie Twoim przepisem i chyba wkrótce zrobię sobie swój pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę kiedyś upiec wytrawne, chociaż będzie ciężko, bo u mnie raczej słodkie wypieki zwyciężają. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczarowały mnie, biorę przepis ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak one cudnie wyglądają :D Wytrawne zapewne są równie pyszne jak słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Byłam nimi zachwycona już na instagramie.. wyglądają po prostu bosko, ta kruszonka! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wiesz, że ja nigdy jeszcze nie jadłam muffinów na wytrawnie? może dzięki Tobie czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale super, nie wpadłabym na cebulową kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. cebulowa kruszonka urzeka! tylko pewnie się trochę płacze przy niej ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. nigdy nie jadłam wytrawnych muffin,a w tych przede wszystkim cebulowa kruszonka mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe , warte spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe takie wytrawne muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja wytrawne muffiny mam w zwyczaju przesalać. trochę się przez to zraziłam

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealne na imprezę, to było moje pierwsze skojarzenie!:)

    OdpowiedzUsuń