piątek, 28 marca 2014

migdałowo-różane kluski z ricotty!

I znowu słońce chowa się gdzieś za chmurami, a ja pod grubym kocem. Jeszcze wczoraj piłam kawę mrożoną, dzisiaj muszę się rozgrzewać ciepłym śniadaniem. Kluski z ricotty to najdelikatniejsze kluski, jakie kiedykolwiek miałam okazję jeść. W migdałowo-różanej wersji smakują wyśmienicie. Słodko, ale nie za słodko. Taka słodka chmurka na "dzień dobry". Na leniwy poranek. Na uśmiech i pozytywne myśli. Na piątek. Na końcówkę marca.



MIGDAŁOWO-RÓŻANE KLUSKI z ricotty
Przepis (jedna porcja):
150g ricotty
garść migdałów
200-250ml mleka
1 łyżka konfitury z płatków róż
Migdały zblendować tak, aby powstała "mąka". Wymieszać z ricottą i konfiturą z płatków róż. Mleko wlać do rondelka, zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i za pomocą metalowej łyżki kłaść migdałowo-różaną masę z ricotty na gotującym się mleku. Gotować kilka minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Podawać na ciepło. 

18 komentarzy:

  1. mmm.. dzisiaj wszędzie widze ricottę! To znak, że ja i się muszę za nią wziąć! :D

    Ale na 1szy ogień chce placki z ricotty, a ty robiłaś już? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nie! ... wiesz, co to oznacza?! :D

      Usuń
    2. ja ostatnio wielbię ricottę :D czy to na kanapkach, czy to placki, cokolwiek.. ale ricottą!:D

      Usuń
  2. Fajne placuszki, a jak wygląda sprawa kalorii?

    relief.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie widzę tutaj żadnych placuszków?

      Usuń
    2. kalorii też nie widzisz? no Magda, one najważniejsze :< ;)

      ja chcę przepis na babeczki z instagrama <3

      Usuń
  3. Te kluski mam w planach od jakiegoś czasu :) Wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. u ciebie kluseczki z ricotty i u mnie dziś podobne! ja zrobię Tobie moje, a Ty mi swoje :) uwielbiam takie lekkie, pyszne, słodkie pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niebiańskie! królewskie składniki, nie mogły nie być przepyszne (;
    u mnie właśnie od dziś się ociepla, także jestem w dobrej myśli :D

    OdpowiedzUsuń
  6. aż mi szczena opadła ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie to wygląda, więc na pewno wypróbuję za niedługo. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie piękne :o na dodatek różane i z ricotty, świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń