sobota, 15 lutego 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: wegański chlebek owsiano-ryżowy!

Ten chlebek jest tak niesamowicie dobry, że piekłam go już dwa razy! Pierwszy raz przedwczoraj, gdy wspólnie z Angeliką z Zielonej Kuchni przygotwałyśmy wyjątkowe śniadanie (które tak ostatecznie zjadłyśmy w porze obiadowej) na wyjątkową okazję, ale o tym opowiem nieco później, gdy wszystko będzie już potwierdzone i bardziej "pewne". Drugi raz upiekłam go dzisiaj. I znowu znika w zastraszającym tempie, więc czuję, że niedługo piekarnik ponownie zostanie uruchomiony. Ten chlebek to samo zdrowie w wersji wegańskiej. Zbity, miękki w środku, chrupiący z zewnątrz. Dla mnie te trzy cechy to cechy chleba idealnego.




CHLEBEK OWSIANO-RYŻOWY wegański
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jeden bochenek: keksówka 26cmx10cm):
100g mieszanki otrąb (pszenne, żytnie, owsiane)
100g płatków owsianych
100g mąki ryżowej
100g słonecznika
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta papryki ostrej
szczypta papryki słodkiej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki lnu mielonego
250ml wody
+ sezam (do posypania)
olej z orzechów arachidowych (do wysmarowania formy)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W Speedcook'u założyć mieszadło. W naczyniu miksującym umieścić otręby, płatki owsiane, mąkę ryżową, słonecznik, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W wodzie rozpuścić mielony len i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dodać do reszty składników. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 2 miunty. Włączyć. Po tym czasie masa powinna być gotowa (jeśli będzie zbyt sucha można dodać wody). Formę wysmarować olejem z orzechów. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

18 komentarzy:

  1. jeszcze nie piekłam sama chleba, ale coś czuję, że ten może pójść na pierwszy ogień ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. od razu jak go zobaczyłam wiedziałam, że będzie ciekawy przepis! domowego pieczywa nic nie zastąpi :) zjedzone w towarzystwie smakuje oczywiście jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy ten chlebek, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda naprawdę pysznie i tak konkretnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja chcę do Ciebie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo spróbowałabym tego chlebka-wegańskie dania, smaki-to dla mnie zagadka, próbuję co mogę :)

    Więc przepis zapisuje, może na dniach jakoś wypróbuję ;)

    Zdjęcia-boomba!

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, chrupiący z zewnątrz chleb zawsze wygrywa ze wszystkimi innymi <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeeej, wygląda wspaniale. Uwielbiam takie chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ohoho, ile dobroci w tym chlebku! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wierzę, że jest przepyszny :) Uwielbiam domowe pieczywo - nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  11. ten chleb zdecydowanie wygląda jak chleb idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę wkleić banerek akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi wspaniale, a i z tego co piszesz wynika, że przepis wypróbowany na całego.

    OdpowiedzUsuń