sobota, 8 lutego 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: kokosanki!

Nie mogę się zdecydować. Tak samo, jak pogoda za oknem. Wiosna? Lato? A może jednak jeszcze zima? Wczoraj piłam egzotyczne smoothie, a dzisiaj piekę zimowe ciasteczka. Kokosanki. Śnieżnobiałe wiórki kokosowe sprawiają, że te słodkie ciasteczka kojarzą mi się z zimową porą roku właśnie. Ale śnieg w ogrodzie jeszcze leży, w kalendarzu jeszcze zima, więc wszystko w porządku. Mogę piec. Mogę osładzać sobie sobotę zimowymi ciasteczkami. Przepis na kokosanki zaczerpnęłam od niezawodnej Doroty z MoichWypieków. Tak mało składników, tak mało wysiłku przy pieczeniu, tak dużo kokosowej słodyczy, tak dużo przyjemności.




KOKOSANKI "zimowe ciasteczka"
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis pochodzi z bloga MojeWypieki
Przepis (16 większych ciasteczek):
2 (duże) jajka
szczypta soli
140g cukru pudru
200g wiórek kokosowych
Piekarnik nastawić na 170 stopni (opcja grzania: góra i dół). W Speedcook'u nałożyć mieszadło. Białka umieścić w naczyniu miksującym, dodać szczyptę soli. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 2 minuty. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać sztywną pianę. Do ubitych białek dodać żółtka i cukier puder. Ponownie nastawić maszynę: obroty 3, czas 1 minuta. Włączyć. Następnie dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać, nastawić maszynę: obroty 2, czas 1 minuta. Włączyć. Blachę wyłożyć matą silikonową (lub papierem do pieczenia). Za pomocą łyżki wykładać masę kokosową na blachę formując kształt ciasteczek. Należy pamiętac o odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia kokosanki nieco się "rozlewają". Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Wyjąć kokosanki i ostudzić.

19 komentarzy:

  1. Mam kawę, brakuje mi czegoś.
    Czego?
    Kokosanek.
    Dawaj parę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie raz robiłam te kokosanki! są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mam na nie teraz chrapkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki prosty przepis, ale jaki efekt! Idealnie pasują do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kokosanki, ale strasznie dawno ich nie robiłam, muszę je wreszcie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam te kokosanki kiedyś z tego przepisu, są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie proste ciasteczka, tak mało składników a chwila przyjemności podczas jedzenia niezastąpiona ;)

    mi się pogoda bardzo podoba! dziś prawie 10 stopni :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokosanki są pyszne<3 Pamiętam, że zawsze, jak byłam mała kupowałam z mamą kokosanki w takich budkach ulicznych reprezentujących jakąś cukiernie. Do dzisiaj kojarzą mi się właśnie nie z zimą a z latem; D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kokosanki. Jedyne ciastka, których zjem paczkę i ciągle mi mało!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wstyd się przyznać, ale nie robiłam jeszcze kokosanek.. ale wyglądają bardzo smakowicie, na pewno by mi posmakowały, uwielbiam wszystko co kokosowe :) Kradnę kilka do herbatki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak, kokos nie potrzebuje żadnych dodatków, im mniej tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kokosanki! Nie ma nic lepszego na chandrę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne, dziekuje za przepis i prosze o wiecej na speedcooka ;)

    OdpowiedzUsuń