sobota, 22 lutego 2014

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: klops z jajkiem pod kołderką!

A to klops! Ale nie taki zwykły! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? Szczególnie tak smacznych? Chyba nie ma takiej osoby, mam rację? Indycze mięso mielone, skrywające w swoim wnętrzu jajko, dodatkowo przykryte chrzanową kołderką. Gwarantuję, że Wasze podniebienia będą usatysfakcjonowane smakiem. Klops smakuje świetnie zarówno na gorąco, jak i na zimno. Z chrzanem, z buraczkami. Jako danie główne lub przekąska. Doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też od święta - na jakąś specjalną okazję.



KLOPS Z JAJKIEM pod chrzanową kołderką
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jeden duży klops):
Mięso:
1kg mielonego mięsa indyczego
4 łyżki bułki tartej
2 (małe) jajka
2 łyzeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 szalotki
4 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyzeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej cebuli
szczypta suszonego czosnku
Nadzienie:
5 jajek (ugotowanych na twardo)
Chrzanowa kołderka:
1 słoiczek chrzanu
Szalotkę drobno poszatkować. Mięso mielone umieścić w naczyniu miksującym. Dodać bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, parykę słodką i ostrą, suszoną cebulę, suszony czosnek. Dodać poszatkowaną szalotkę, chrzan, wbić jajka. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 3 minuty. Włączyć. Po tym czasie składniki powinny zostać dokładnie wymieszane. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Połowę mięsnej masy wyłożyć do silikonowej keksówki. Na środku ułożyć obrane, ugotowane na twardo jajka. Na jajka wyłożyć resztę mięsnej masy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na wierzch klopsa wyłożyć chrzan. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 50 minut. Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieść klopsa do lodówki. Mięso można kroić po kilku godzinach chłodzenia mięsa.

14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Idealny na rodzinne spotkanie

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiad dla całej rodzinki! przyrządzę kiedyś takiego klopsa z jajem - jestem pewna, że wszystkim posmakuje :) na twoich pomysłach nie można się zawieść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny! wypróbuję na pewno, wszystko, co lubię w nim jest. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam się jeszcze z klopsem w tym kształcie, a szkoda, bo wygląda bardziej apetycznie dla mnie niż te tradycyjne kulki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chrzan to chyba mi się tutaj najbardziej podoba:D
    Ale widać, że miecho dobrze wymieszane, bo tak ładnie się kroi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo i to jest klops moich szczenięcych lat!:) Właśnie z takim jajkiem w środku... chyba poproszę Mamę, żeby mi taki zrobiła, bo jednak przez nią zrobiony smakuje lepiej. I właśnie z mięsa drobiowego jest najlepszy, najdelikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie !
    tymczasem zapraszam do konkursu: http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko jak to przepysznie wygląda :D
    Słuchaj no... Mam taką propozycję... Zamieszkaj ze mną xD

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie klopsy! Z taką kołderką musi smakować jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie wygląda! Fajny pomysł z tą kołderką ;)

    OdpowiedzUsuń