wtorek, 4 lutego 2014

ryż z awokado i pomarańczą!

Znowu zasypiam na śniadanie, więc znowu odbijam sobie tę stratę popołudniu, w porze obiadowej. Wiecie, wystarczyło, że temperatura podskoczyła nieco na plus, na niebie pokazało się słońce i śniegu jakby coraz mniej, a ja już w powietrzu czuję wiosnę. Wiosnę, a chwilę później nawet słoneczne lato. Słonecznie jest za oknem, więc słonecznie jest też na moim talerzu. Wczoraj. Dzisiaj. Jutro. Niech słońce już więcej nie ucieka. 



RYŻ Z AWOKADO I POMARAŃCZĄ
Przepis (jedna porcja):
70g Ryżu Dziki&Parboiled marki Britta
1 pomarańcza
1 (dojrzałe) awokado
+ dressing:
1/2 pomarańczy
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka zimnej wody
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu ziołowego
2 łyżki octu balsamicznego
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (czyli: wrzucić do osolonej, gotującej się wody, trzymać na małym ogniu przez około 16 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki). W tym czasie pomarańczę oraz awokado obrać, pokroić w plasterki. Przygotować dressing: z połówki pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać, z wodą, miodem, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotowy ryż odcedzić, przelać zimną wodą, ułożyć na talerzu. Udekorować plastrami pomarańczy i awokado, polać dressingiem. Podawać. 

31 komentarzy:

  1. Jesteś bardzo szczupła. Masz taką budowę, ćwiczysz czy uważasz na to, co jesz? Z tego co widzę, to Twoje posiłki nie są bardzo kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się zdrowo odżywiać, uważam na to, co jem - mam na myśli zbilansowane posiłki, dużo owoców, warzyw :) ale nie popadam w tym w paranoję oczywiście, nie liczę kalorii, nic z tych rzeczy.
      co do ćwiczeń - tydzień temu kupiłam karnet na siłownię :D ale wcześniej moje ćwiczenia ograniczały się do zajęć z wychowania fizycznego na studiach, wiosna/lato jakiś rower, rolki, w zimie narty, ale nie były to nigdy regualrne ćwiczenia.

      Usuń
  2. oo, mój ulubiony ryż! :) niestety próbowałam kiedyś połączenia awokado z pomarańczą, i nie wiem czemu, ale kompletnie mi nie posmakowało.. Może to kwestia awokado - czasem trudno jest trafić na dobry, dojrzały okaz. Ale całość na talerzu wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wiosenne kolory !
    Ja również jestem za aby słońce i ta wiosenna atmosfera nas nie opuszczała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam pojęcia skąd bierzesz inspirację ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Skad czerpiesz inspiracje na ryż? :) Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobne połączenie znalazłam na odwrocie opakowania ryżu, trochę pozmieniałam po swojemu i wyszło z tego takie właśnie danie :)

      Usuń
  6. Wspaniałe połączenie awokado z pomarańczą. Najpiękniejszy w nim jest kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję wiosnę u Ciebie :D Moc kolorów - propozycja dania super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pomarańcza i awokado, bardzo smaczny duet. :)
    też dziś już wiosnę poczułam, słońce, czyste niebo..

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha samo zdrowie i konkretnie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. No przepysznie u Ciebie na talerzu;)

    OdpowiedzUsuń
  11. kolorowo i naprawdę wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rozumiem, bo chętnie przespałabym zimę i na tę wiosnę się obudziła. a lato ciągnęła w nieskończoność. i takimi obiadami też.

    OdpowiedzUsuń
  13. ale śliczna kompozycja! tylko te awokado wolałabym trzy razy bardziej miękkie chyba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, ja też! ale kupiłam i taką chęć na to awokado miałam, że przyznaję - nie wytrzymałam i zjadłam takie, jeszcze nie tak miękkie, jak lubię najbardziej :D

      Usuń
  14. I tak powinnam jeść każdego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wchodzę- najpierw zachwycam się daniem, po czym od razu piękną kompozycją kolorów, które od razu wprawily mnie w dobry nastrój po pracy.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój ulubiony ryż ;) a i dodatki bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  17. o masakra ! zainsprowalas mnie totalnie !

    http://www.youtube.com/watch?v=kWRhdN2XusA

    OdpowiedzUsuń
  18. ale kolorowo, cudo, cudo, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  19. ja też w powietrzu czuję wiosnę i baaardzo mnie to cieszy! a taki kolorowy obiad też kojarzy się z wiosną. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ojej, jakie kolory, powiem Ci, żem ciekawa smaku czy to dobre, jak smakuje, no jak, jak jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie muszę napisać, że ... bardzo dobrze smakowało! :D

      Usuń
  21. cudownie kolorowo na tym talerzu - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. Woooow, ciekawe połączenie. Zapowiada się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham Twoją kreatywność :) Ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  24. pięknie to danie wygląda! a i w smaku pewnie świetne :) samo zdrowie, podoba mi się pomysł na dressing! kolory jeszcze bardziej zachęcają by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowne połączenie, wygląda to przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń