środa, 5 lutego 2014

orzechowy "sernik" z białej fasoli!

W oczekiwaniu na wyniki egzaminu, zamiast uczyć się do kolejnego, szukam spokoju między kuchennymi szafkami. Bo kuchnia to dla mnie najlepszy lek na odtresowanie się. Co tym razem wyczarowałam? Sernik. Sernik bez sera, orzechowy, delikatnie waniliowy, przyjemnie słodki, bez pieczenia. Osładza mi poranek.



ORZECHOWY "SERNIK" Z BIAŁEJ FASOLI
Przepis (tortownica 19cm):
(inspiracja: www.wegannerd.blogspot.com)
400g (ugotowanej) białej fasoli marki Halina
szczypta soli
100g miodu
2 łyżeczki cynamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
200g orzechów laskowych
+ olej z orzechów (do wysmarowania formy)
Orzechy laskowe umieścić zmielić na drobny proszek za pomocą blendera. Do orzechów dodać ugotowaną fasolę, miód, cynamon, sól i ziarenka wanilii. Ponownie zblendować wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tortownicę delikatnie natluścić olejem z orzechów. Gotową masę "sernikową" wyłożyć równomiernie do tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około dwie godziny (minimum). Po tym czasie "sernik" można kroić i podawać. Sernik należy przechowywać w lodówce.

41 komentarzy:

  1. Połączenie smaku fasoli i orzechów... jedno z ciekawszych połączeń, jakie ostatnio gdzieś mi przemknęły:) Sernik wygląda na zbity... lubię takie wypieki!:)

    No i zabicie myśli pieczeniem w oczekiwaniu na... cokolwiek. Pomysł warty zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biała fasola i orzechy to duet naprawdę idealny, nie spodziewałam się aż tak pozytywnych doznań smakowych :)
      sernik jest zbity, nawet bardzo. też takie lubię najbardziej.

      tylko ten sernik akurat nie jest pieczony, to wersja "na zimno", ale przed lodówką czeka się równie przyjemnie, co przed piekarnikiem :D

      Usuń
    2. Ale świetny! Z chęcią spróbuję :) Ciekawi mnie to połączenie. Też uwielbiam zbite serniki :D

      Usuń
  2. Samo zdrowie! Świetny pomysł na sernik bez sera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jacie! cudny jest, pewnie zrobię niedługo, w wersji jednoporcjowej :)
    a kuchnia zawsze dobrą wymówką jest dla nauki!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tylko czekam co ja tu jeszcze zobaczę <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieeedziałam że zdasz! ;D a dziś też będzie dobrze, ja trzymam kciuki a ty rozwalasz niemiecki ;)
    A pieczenie w stresie dobrze Ci wychodzi ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobię na pewno! tylko zastanawia mnie, czy faktycznie ma coś wspólnego w smaku z sernikiem? albo w strukturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. struktura jest właśnie, jak dla mnie, bardzo sernikowa.

      Usuń
    2. a smak bardzo orzechowy, byłam zaskoczona, że naprawdę nie czuć tutaj posmaku fasoli. ani trochę. więc taki orzechowy sernik, jak najbardziej :)

      Usuń
  8. Już gdzieś kiedyś widziałam sernik z fasoli, ale dziś nie byłam ani odrobinę mniej zaskoczona, że może tak fantastycznie wyglądać i 'brzmieć' (z opisu ;P)

    OdpowiedzUsuń
  9. u ciebie nie ma zadnego sera, tam bylo tofu, a twoje ciasto powinno sie nazywac po prostu orzechowe ijuz bez tego slowa sernik ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto z bloga www.wegannerd.blogspot.com było inspiracją, tak jak napisałam. i tak, wiem, że tam było tofu, czytałam przepis :)
      a swoje ciasto nazywam "sernikiem" bez sera. takie nazwy funkcjonują wśród wegańskich ciast ze względu na strukturę ciasta, która przypomina sernik, więc według mnie nazwa jest trafiona :)

      Usuń
  10. Wow, wygląda rewelacyjnie! Jeżeli ma strukturę sernika i smak bardzo orzechowy to jest to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. podbił chyba moje podniebienie..nawet pomimo tego, że go nie jadłam *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. orzechy... to wystarczy, żeby przekonać mnie do tego ciasta :))
    skąd ja to znam, że kuchnia jest najlepszym miejscem do ucieczki przed całym światem pełnym obowiązków.. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kusi wyglądem :> Ale rzeczywiście ma "sernikowy" smak jak jest z fasoli? Często myślę, żeby poobcować trochę z ciastami z fasolą, ale jakoś sceptycznie podchodzę ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak ma bardzo orzechowy :) a sernikowa jest struktura.

      Usuń
  14. Niesamowite na jak fantastyczne i oryginalne przepisy można trafić w internecie ! :)
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. świetnie wyglada i napewno tak smakowało :) !!

    OdpowiedzUsuń
  16. ile orzechów, ile miooduuu!! taki sernik i bez sera na pewno by podbił moje serce (;

    OdpowiedzUsuń
  17. Często robię sernik z nerkowcow, z fasolą nigdy nie łączylam. Dla mnie porządny trening jest dobra odskocznia, takim wewnętrznym azylem.:)

    OdpowiedzUsuń
  18. przepis koniecznie do wykonania! dziękuję! ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. Szkoda, że moja rodzina nie lubi fasolowych wypieków, bo dla samej siebie nie opłaca mi się robić, a to takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zrób i im nie mów, że to z fasoli. nawet się nie skapną i będzie im smakować ;)
      a tak w ogóle, Magdo- ten sernik nie jest wegański, zawiera miód. tak czy siak fajny pomysł!

      Usuń
    2. miód nie jest wegański, no przecież! a to wpadka z mojej strony, dzięki za zwrócenie uwagi, zaraz się poprawię we wpisie :))

      Usuń
  20. Robiłam podobny i chyba go powtórzę w wersji na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Coraz bardziej kuszą mnie te fasolowe wynalazki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudooo i jak zwykle brak mi słów :) Stanowczo za dużo jest tych smakołyków w tej blogosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  23. no,no... takiego sernika to jeszcze nie jadłam :D ale bardzo ciekawi mnie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jeden z najciekawszych serników jakie widziałam!! i od razu mnie zachwycił <3 mam ochotę na kawałek, zostało coś jeszcze? jak tak to czekam na przesyłkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zostało, zostało! ale mam lepszy pomysł - zapraszam do siebie na kawałek :) w końcu miałaś Kraków odwiedzić! :)

      Usuń
  25. zagięłaś mnie tym ciastem! kradnę!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. gotowanie to najlepsze zajęcie zamiast nauki :D mam dokładnie tak samo
    bardzo ciekawe połączenie, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie dodawałam do wypieków fasoli, ale takie przepisy, jak Twoje mnie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jakie zaskakujące połączenie! Ciekawa jestem smaku takiego ciasta, wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo ciekawie się to prezentuje. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń