piątek, 21 lutego 2014

miodowy pudding owsiany z kwiatami jaśminu!

Uwielbiam jaśminową herbatę. Suszone kwiaty jaśminu dodaję bezustannie do czarnej, zielonej i białej herbaty. Tym razem postanowiłam przygotować sobie śniadanie w takich jaśminowych klimatach. Wyszło perfekcyjnie. Kwiatowo, wiosennie. Słodko, dzięki dodatkowi miodu. Lekko, puszyście. Poza tym bez potrzeby długiego oczekiwania na śniadanie. Owsiany pudding czekał bowiem na mnie przez całą noc, gdy smacznie spałam, w lodówce. Dzisiaj rano wystarczyło go jedynie wyjąć z jej chłodnego wnętrza, zanurzyć łyżeczkę w szklanym pucharku, rozkoszować się smakiem. Wypić kawę. Przywitać się z nowym dniem, przywitać się z deszczowym piątkiem. A teraz trzeba jeszcze wyprasować białą koszulę, ubrać buty na obcasie. Jechać na uczelnię i zdać ostatni egzamin. A później wsiąść w autobus, kierunek: Warszawa. 




MIODOWY PUDDING Z KWIATAMI JAŚMINU (owsiany)
Przepis (jedna porcja):
50g płatków owsianych
200ml mleka
2 łyżki (płynnego) miodu
2 łyżki suszonych kwiatów jaśminu Skworcu
+ serek wiejski (do podania)
Płatki owsiane wsypać do rondelka. Zalać mlekiem. Dodać jedną łyżkę miodu, jedną łyżkę suszonych kwiatów jaśminu, zamieszać i zagotować. Gotować przez kilka minut, na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Gotową owsiankę odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia. Przełożyć do pucharka. Polać pozostałą częścią miodu. Na wierzch wyłożyć serek wiejski, całość posypać resztą kwiatów jaśminu. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia (u mnie: cała noc). Gotowy pudding wyjąć i podawać.

25 komentarzy:

  1. Powodzenia! Na pewno zdasz! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna notka, lubię takie dopracowane ;3 Nigdy nie piłam jasminowej, i w sumie chyba spróbuję bo mam skleb herbaciany koło szkoły i skoro mówisz ze taką dobra:) Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda jak pyszny, wiosenny deser! powodzenia na egzaminie i...
    czekamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzymam kciuki za egzamin, dobrze będzie, ja to wiem. Nie pogub się w Warszawie i baw się świetnie;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda ten pudding :) Chętnie bym zjadła! Trzymam kciuki za egzamin :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś niesamowita :) Zawsze mnie zaskoczysz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję, że będę miała okazję spróbować tego jaśminu ;)

    Trzymam kciuki :*
    I zapraszam do Gdyni, tu nie ma pochmurnego piątku, a bardzo słoneczny :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ pysznie! życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę zaciskać kciuki, żeby wieczorem był radosny powód do świętowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawi mnie ten smak, jaśmin jest bardzo charakterystyczny, dlatego spróbowałabym go w takim połączeniu, z ciekawości:)
    Powodzenia na egzaminie: )

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam <3 Trzymam kciuki bardzo mocno :*

    OdpowiedzUsuń
  12. masz jeszcze sesję ? jak to jest na UE w Krakowie ? :) chyba, że to ta druga Uczelnia ? :) powodzenia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten ostatni egzamin miałam w trakcie ferii. taka kara dla całego roku za niechodzenie na wykłady ;-))

      Usuń
  13. powodzenia! :)
    a jaśmin mnie ciekawi strasznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej,Madziu, poczułam wiosnę wraz z Twoim sniadaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ahhh, ten pudding jest cudny! w zasadzie bardzo podobne śniadanie do mojego, tylko, że ja dziś wszystko zmiksowałam :D pychota!!
    baw się świetnie!! :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Miodowy... z jaśminem? Z kwiatami jaśminu? Jak mi się podobają takie Twoje kwiatowe połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam nadzieję, że wszystko poszło gładko, bez żadnych problemów na egzaminie! :)
    A ten pudding.. wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A jak dokładnie smakują kwiaty jaśminu? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. kwiat jaśminu smakuje jak ... kwiat jaśminu :D ma swój specyficzny kwiatowy smak ;-)

      Usuń
  20. Wow.. ale bajerancko wygląda! Zachwyciłaś mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  21. powiem Ci, Mała niedojrzała ( ;p) , że coraz częściej patrzę na Twoje propozycje jak na kompozycje ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Tak czytam Twoje przepisy od deski do deski i coraz bardziej mi się podobają ;)

    Musi być pyszne
    pozdrawiam i zapraszam na : http://love-krowe1.blogspot.com/
    :)

    OdpowiedzUsuń