czwartek, 13 lutego 2014

kokosowo-lawendowa granola!

Omamo, co to jest za granola! Gdyby nie to, że musi wytrzymać do piątku, bowiem w piątek chcę nią poczęstować kogoś bardzo wyjątkowego, to pewnie słoik byłby już pusty! Granolę upiekłam wczoraj około południa, a wieczorem ... Wieczorem zniknęła już jej spora część. Przyznaję, nie jestem w stanie się oprzeć! Nie myślałam, że połączenie tych dwóch smaków: kokosu i lawendy będzie tak ogromnym sukcesem pod względem doznań dla podniebienia, że będzie strzałem w dziesiątkę! Granola jest chrupiąca, mocno kokosowa, delikatnie przełamana aromatem lawendy. Nie za słodka, bo takich nie lubię. Idealnie smakuje wyjadana prosto ze słoika, jeszcze lepiej smakuje z jogurtem naturalnym. Moja nowa ulubiona granola!


KOKOSOWO-LAWENDOWA GRANOLA
Przepis (duży słoik granoli):
500g płatków owsianych marki Halina
200g wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki miodu lawendowego
1 łyżeczka suszonej lawendy 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Olej kokosowy i miód umieścić w rondelku, podgrzać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe i suszoną lawendę. Wlać rozpuszczony olej z miodem, ostrożnie wszystko razem wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego zarumienienia. Gotową granolę wyjąć, porządnie ostudzić, przesypać do słoika/puszki. Granola idealnie smakuje z mlekiem, jogurtem naturalnym, twarożkiem, serkiem homogenizowanym, a nawet solo.

28 komentarzy:

  1. Kokos i lawenda i świetne połączenie smaków <3

    OdpowiedzUsuń
  2. same jej zdjęcia wywołują u mnie ślinotok, a co dopiero myśl o jej pałaszowaniu!!! :D
    Tylko nie wiem... lepiej ze słoiczka czy z jogurtem?! Dałaś mi do myślenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej trochę ze słoiczka i trochę z jogurtem! :D

      Usuń
  3. o mamo, gdybym tylko miała lawendę i miód lawendowy, ta granola już siedziałaby w piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja się pozachwycam zdjęciami, bo że granola jest najlepsza w to nie wątpię. Ale okrutnie mi się podoba pierwsza fotografia <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na to, by wykorzystać lawendę do granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejną granolę zrobię w tych smakach! Stanowczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ta granola musi mieć cudowny smak, lawenda i kokos to przecież duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale musi być pyszna ta granola... i jeszcze ten kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  9. musi być nieziemsko aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kokosowa <3 pewnie połowę wyjadłabym właśnie prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kilka dni temu właśnie kupiłam suszoną lawendę, mam już w planie 2 przepisy, ale ten wykonam na 100% Najchętniej zrobiłabym już to w tym momencie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym taką zjadła, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba sobie żartujesz... Co to za przepis! Już wiem czym karmią dobre dusze w raju.

    Kupiłam kiedyś suszone kwiatki lawendy i tak się zraziłam, że leży gdzieś w szafie i czeka Bóg wie na co. I to jest to w czym spełni się idealnie! Że ja nie wpadłam na to aby połączyć smak lawendy i kokosa...
    Gratuluję pomysłu. Świetny.
    PS. Musi być obłędne z mlekiem kokosowym :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Na Twoim miejscu zrobiłabym drugą i zjadła słoiczek <3

    OdpowiedzUsuń
  15. U'lala co to za granola! Dam się za nią pokroić hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale masz genialną butlę na mleko!

    OdpowiedzUsuń
  17. Widzę kokosowa i dostaję ślinotoku :D

    OdpowiedzUsuń
  18. znam to połączenie i sama się już nim zachwycała, ale jeszcze nie w tak świetnej domowej granoli! tak smacznie pochrupać to ja lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Kokosowe smaki to zdecydowanie moje smaki :) Mam w planach jakąś granolę, a Twoja tak kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. gdzie można kupić suszoną lawendę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję w internetowym sklepie Skworcu.

      Usuń
  21. Domowa jest najlepsza! A ta lawenda jest kusząca; )

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie jadłam nic lawendowego, muszę włączyć ją do mojej kuchni :>

    OdpowiedzUsuń
  23. granola - nic nie przebije przygotowanej samemu w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. O mamo, czytam składniki i wiem, że będzie magicznie smakować.

    OdpowiedzUsuń